Тази година се навършват 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското

...
Тази година се навършват 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското
Коментари Харесай

Българската национална телевизия чества 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тази година се навършват 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание – връхната точка в битката на българите от Македония и Одринско по пътя им към свободата. Българска национална телевизия отбелязва паметната годишнина със специфична селекция от филми и стратегии.

От понеделник, 31 юли, всяка делнична вечер от 18:30 ч. по Българска национална телевизия 1 документалната поредност „ Македоно-Одринска революционна изложба “ ще показва портрети на предводителите и герои на въстанието като Гоце Делчев, Христо Татарчев, Иван Гарванов, Михаил Герджиков, Борис Сарафов, Яне Сандански, Даме Груев, Иван Цончев и други

Зрителите ще могат да видят още веднъж от 1 август, вторник, в 16:30 ч. и „ Мера съгласно мера “ – огромната 7-серийна кинопродукция, отдадена на битката на македонските българи.

В деня на експлоадиране на въстанието Илинден, 2 август /стар стил/, Българска национална телевизия 1 ще излъчи от 18:30 ч. премиерния документален филм „ Животописни бележки на един Костурски воевода “ на РТВЦ-Благоевград с създател журналистът Валери Яков. Кулминация на честванията е директното лъчение на Тържествена заря-проверка от Паметника на незнайния войник в София от 21:00 ч. по Българска национална телевизия 1 и Българска национална телевизия 4.

И Българска национална телевизия 2 ще посвети специфична информационно-образователна акция на 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Зрителите на Българска национална телевизия 2 ще научат малко известни обстоятелства и елементи за подготовката на въстанието, за идеолозите и водачите му. Кратките видеа са готови от екипа на РТВЦ-Благоевград. В седмицата на огромния празник Илинден /от 31 юли до 6 август/ делничните вечери по Българска национална телевизия 2 ще бъдат отдадени на тематична селекция от документални филми – мемоари, разкази, родови истории. Не пропускайте в 21:15 ч. – „ Илинден в националната памет “, „ Още ли бродиш, Делчев челник “, „ Живата книга – Илинден и пътят на спасението “, „ Матовият жанр “, „ Между люлката и гроба “, а в събота от 18:30 ч. – „ Сърцатата чета на Михаил Герджиков “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР