Тази година резултатите на изпитите след 7 клас по математика

...
Тази година резултатите на изпитите след 7 клас по математика
Коментари Харесай

Остава тревожно висок процентът на ниските резултати по математика след 7 клас

Тази година резултатите на изпитите след 7 клас по математика са по-високи с 3 точки спрямо тези през 2019 година, а по Български език и литература, те са по-ниски с 2 точки. Това сподели на брифинг Евгения Костадинова, шеф на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение в просветното министерство.

Български език и литература

Учениците, които са посочили познания на изпит по роден език са 56 822, като междинният резултат е 51.06 точки . Седмокласниците, които имат 100 точки на изпита са 8, като за предходната година те са били 16.

Независимо от напъните, които поставя просветното ни министерство, учениците не демонстрират овладени книжовни езикови правила. Евгения Костадинови заяви, че тази година е открито, че децата имат усложнения с частите на речта и частите на изречението.

Над 47% от учениците имат 0т. на 25 задача от теста, на която е трябвало в текст от 3 – 4 фрази да напишат, какво внушават стиховете от Ботевата творба „ На сбогуване в 1868 година “ - "като брата си ще станат – мощно да любят и мразят… ". Това е още доказателство, че учениците малко четата и се затрудняват, безапелационна бе Костадинова.

Математика

На изпит по математика са се явили 56 767 деца, а междинният резултат. Седмокласниците, които са изкарали 100 точки са 3 пъти повече по отношение на миналогодишния випуск. Тази година без неточност са се справили 349 възпитаници, до момента в който предходната година са били 141.

Според специалистът по математика резултатите са по-добри, тъй като учениците са се справили по-добре и на двата вида задания. На отворените въпроси постижимостта е 22,34%, до момента в който предходната е била 19,19%. Според Костадинова учениците са имали по-голяма мотивация да вземат решение задания със свободен отговор.

Тази година 20 от явилите се възпитаници, които са с 0 т. и по двата предмета , а с оптимални 100 точки са трима , като през 2019 година е било единствено едно дете.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „ Д-р Петър Берон “ - Варна (90.43 т.), МГ „ Акад. К. Попов “ - Пловдив (90.11), ЧОУ „ Света София “ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „ Петър Берон “ (96.45), ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „ Акад. К. Попов “ (92.26).

Следващи стъпки

От просветителното министерство обмислят реализирането на ефикасна диагностика, която ще се прави на равнище учебно заведение. Тя ще обхване съответни случаи и аргументи за компликациите, които би трябвало да преодолеят учениците, с цел да покачат резултатите си.

Предлагат също по този начин на входа за осми клас да бъде въведен изпит, с цел да се реши, кои са областите на, които би трябвало да се обърне внимание в съответния случай. Важна е и противоположна връзка през районните посоки по тази причина, до какъв брой от учебните заведения са съумели да реализират задачите, които са си сложили през миналата година.

Ще се усилват и въпросите, които са свързани с практическа обстановка. Учениците са ги приели добре и са видели смисъла да ползват наученото по този метод, уверени са от ведомството.

Изграждането на съвременни кабинети по математика и естествени науки ще засилят ползата на децата точно към тези предметите.

Образователният министър Красимир Вълчев желае отсега нататък да бъдат построени повече съвременни кабинети за учене по математика в учебните заведения. „ Въпреки повишението на междинния резултат по отношение на предходната година, резултатите остават обезпокоително ниски. Това значи, че ние не можем значимо да подобрим резултатите. Ако имаме позитивни разлики, те са повече при учебните заведения със междинни и високи резултати. "

Вълчев заяви, че до 1-2 месеца ще бъде направен изчерпателен разбор на образованието в електронна среда от външни за министерството експерти. "Като цяло тези деца, които имат отношение към образованието и ангажирани родители или не са влошили, или са подобрили резултатите си ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР