Тази година през януари се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през януари се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Сравнително топъл януари прогнозират синоптиците

Тази година през януари се чака междинната месечна температура да бъде над нормата, демонстрира прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-ниските температури ще бъдат сред минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието – към минус 3 градуса, а най-високите температури ще са сред 13 и 18 градуса. Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която е сред 30 и 70 литра на квадратен метър.

Месецът ще стартира със относително топло и изсъхнало време. В планините и планинските региони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, изключително в часовете преди обяд, най-вече облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се намалят, само че в по-голямата част от страната ще останат над климатичните правила. Облачността и над планинските региони ще се усили, покачва се и вероятността за превалявания, най-вече слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от нормалните. През множеството дни има и нараснала възможност за превалявания на повече места, най-вече от дъжд, който във високите полета, в ниските планински региони и тук-там в Северна България ще минава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните региони и по-високи от климатичните правила. По-голяма възможност за ситуации с превалявания на повече места има първоначално и към средата на десетдневието. През последните дни от месеца се покачва вероятността за слънчево време и с релативно по-високи температури в планините, и за най-вече облачно и мъгливо време в низините.

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината, като най-ниската температура у нас е минус 38,3 градуса и е измерена в Трън на 7 януари 1947 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР