Тази година министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора

...
Тази година министерството на земеделието осигурява безпрецедентна помощ за сектора
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Търговците без документи за храните ще бъдат санкционирани с до 6 000 лева

Тази година министерството на земеделието обезпечава невиждана помощ за бранша като за задачата страната дава спомагателен запас от 182,5 милиона лв.. Това съобщи в " Денят стартира " министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му подобен запас не е отделян до момента.

Министърът на земеделието беше безапелационен, че нито той, нито някой от заместниците му има желание да подава оставка. Иванов дефинира митингите против него от страна на животновъдите като политически.

" Политизацията на българското земеделие не е от изгода на никого. Атаките против министерството са свързани с някогашните ръководещи и не могат да разклатят ръководството. Ние имаме доста задания за подкрепяне на българските фермери. " - сподели Иван Иванов.

Той отхвърли изказванията на протестиращите за 30% банкрути в бранш отглеждане на животни. Изтъкна, че в противен случай - тази година в министерството на земеделието има декларирани по-голям брой животни в стопанствата, кандидатстващи за дотация. Това, по думите на министър Иванов, значи, че секторът се развива.

" Ако на протестиращите им бяха правилни данните, щеше да има заявки за по-малко животни, а нямаше да порастват. Фокусът ни е да подкрепяме дребните и междинни земеделци. Няма по какъв начин помощта да е фокусирана върху 4-5 души. " - съобщи Иван Иванов.

България ще изиска от Европейската комисия да създаде нов механизъм за държавна помощ сходно на механизма за коронавирус помощта за земеделските стопани.

Министърът на земеделието Иван Иванов отхвърли изказванията за физическо сдърпване сред заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев като посочи, че сходна информация до него не е стигала.

" Някои хора имат съществено възприятие за комизъм. Подобни клюки значат, че си вършим работата. " - сподели Иванов.

В навечерието на идните празници Българска организация по сигурност на храните стартира инспекции в комерсиалната мрежа за качеството, произхода и метода на предпазване на питателните артикули.

Ще се следи дали предлаганото агнешко има нужния щемпел - наследник цвят за месото с генезис от България и червен цвят за генезис, друг от българския; дали не се предлага размразено месо като охладено; дали яйцата имат нужната маркировка за клас А и по какъв начин се съхраняват; дали козунаците са вярно етикетирани.

Глобите за продажба на храни без постоянни документи са сред 4000лв. и 6000лв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР