Тази година матурите ще се проведат на 1 и 3

...
Тази година матурите ще се проведат на 1 и 3
Коментари Харесай

Кои теми ще отпаднат от изпитите тази година?

Тази година матурите ще се проведат на 1 и 3 юни и ще стартират с час по-късно - в 09.00. Това заяви на брифинг в министерския съвет просветителният министър Красимир Вълчев.
От думите му стана ясно, че в стаите ще се позволяват към 10 възпитаници, които ще бъдат защитавани единствено от един квестор. Завършващите няма да бъдат възпрепятствани да аплайват във висши образователни заведения, защото забавянето на връчването ще е единствено с 4 дни.
На 2 и 4 юни ще се проведат спомагателните държавни зрелостни изпити. Те ще се организират заран и следобяд, надлежно от 08:00 и от 14:00 часа, акцентира министър Вълчев.
Присъствено ще се проведат и изпитите за придобиване на професионални квалификации в професионалните гимназии, сподели Вълчев. Този изпит ще се организира на 5 юни. На 27 и 28 август ще се проведат поправителните ДЗИ.
Стана ясно, че изпитите след седми клас ще се случат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Тези изпити ще стартират от 09:00 ч.

" В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от лириката на Вапцаров, както и тематиките, свързани с " Железния светилник " Димитър Талев и " Тютюн " на Димитър Димов ", изясни Вълчев. Той разясни, че няма спънка част от материала, взет в електронна среда, да бъде включен в изпитите.
Министърът разясни, че проучването на огромна част от предметите от втория зядължителен ДЗИ е завършило още в 11. клас и единствено в някои типове учебни заведения завършва в 12- клас. Изпитът по История и цивилизация няма да включва тематики след Първата международна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след обикновени частици. От изпита по География и стопанска система отпадат тематиките за Северните райони.
По отношение на изпитването след 7. клас, министърът акцентира, че по български език и литература няма да се включват въпроси, които най-общо касаят комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение. Отпадат тематиките, свързани с " Бай Ганьо пътува " на Алеко Константинов, " Неразделни " на Пенчо Славейков, " Заточеници " на Пейо Яворов, " По беритба " на Елин Пелин и " По жицата " на Йордан Йовков. Министърът акцентира обаче, че това не значи, че тези тематики няма да се учат.
По отношение на изпита по математика няма да се включват задания, свързани с неравенства и успоредници, сподели Вълчев и разясни, че до датата на изпитите тези тематики ще се учат.
Красимир Вълчев уточни, че подробната информация за това кои тематики отпадат от изпитите ще бъде качена през днешния ден на уеб страницата на Образователното министерство.
Външно оценяване за 4. и 10. клас тази година няма да има.
Още детайлности за изпитите четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР