Тази година имаме безпрецедентно голям бюджет за подпомагане на земеделските

...
Тази година имаме безпрецедентно голям бюджет за подпомагане на земеделските
Коментари Харесай

Разпределят 600 млн. лева допълнително за земеделските производители

„ Тази година имаме невиждано огромен бюджет за подкрепяне на земеделските производители. Предстои да бъдат разпределени 600 млн. лева в допълнение за бранша “. Това съобщи пред bTV министърът на земеделието доктор Иван Иванов, като напомни, че към този момент земеделските стопани получиха 143 млн. лева като коронавирус мярка. „ Летвата е вдигната високо, към този момент сме стигнали с държавни средства до това, което се случва в Европа като подкрепяне на земеделските производители “, разяснява министър Иванов.

Той заяви, че заплатите на работещите в Селскостопанската академия (ССА) се усилват с 5,5 млн. лева с взето през днешния ден решение на Министерския съвет. „ Правим старания да увеличим възнагражденията във всички структури на Министерството на земеделието в границите на тази и идната седмица “, сподели министърът и добави, че работещите в структурите на министерството заслужават почтено възнаграждение за труда, който поставят.

Министър Иванов осведоми, че тази година с над 25% са повишени поръчките за закупуване на дърва за огрев и държавните предприятия работят на цялостни обороти, с цел да задоволят повишеното търсене на налична цена. Той обаче акцентира, че има и спекулации при правенето на описите с локално население. Това се вижда от скока в поръчките от места, където до момента не е регистриран подобен интерес. Като образец за това земеделския министър уточни Велико Търново, където има 1200 поръчки.

Министърът на земеделието напомни още, че има три разновидността за закупуване на дървесина от държавните предприятия:

- продажби от краткотраен горски склад (сечище) на цени сред 39 лв. и 68 лв. без ДДС;

- от централни хранилища до огромни обитаеми места на цени от 60 до 85 лева без Данък добавена стойност за прочие куб. м без включен превоз до краен клиент;

- с превоз до краен клиент на цени от 65 лева до 115 лева без Данък добавена стойност.

През първата половина на предходната година са обезпечени дърва на 37 хиляди семейства, а за същия интервал на тази година за 47 хиляди семейства посредством директни продажби от държавните горски и ловни стопанства, като те през тази година са осъществили съвсем 200 хиляди куб. м повече дървесина, посочи земеделският министър. Той предизвести, че към момента в доста обитаеми места кметовете не са подали описите с правоимащи лица.

По тематиката за вноса на зърно от Украйна министър Иван Иванов уточни, че с решение на Европейската комисия то е освободено от мито и фитосанитарен надзор. „ След формален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите съм разпоредил инспекция на посочените от организацията места за предпазване “, съобщи министърът. „ Всички взети проби ще бъдат прецизно тествани, резултатите ще бъдат обществени, и в случай че има разминаване в условията по българските стандарти, ще бъдат подхванати ограничения “, беше безапелационен министър Иванов.

Запитан каква е позицията на Българска социалистическа партия, в случай че им бъде връчен третият мандат, министър Иванов сподели, че решението на Националния съвет е да се положат старания третият мандат да бъде осъществен. „ Влизането в изборна процедура ще хвърли в безпорядък страната “, предизвести министър Иванов. Той конкретизира, че изборите ще затруднят доста финалното договаряне на Стратегическия проект, по който за земеделските производители са планувани 16 милиарда лева за интервала 2023 – 2027 година, както и приемането на законодателни промени във връзка със старта на този проект.

„ Правим всичко належащо, както да отговорим на условията на земеделските производители, по този начин и на тези, които ще се отопляват на дървесина “, сподели в умозаключение министърът на земеделието.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР