Тази година 4 юли ще се запомни с това, че

...
Тази година 4 юли ще се запомни с това, че
Коментари Харесай

Проф. Христина Вучева: За законите и груповите интереси


Тази година 4 юли ще се запомни с това, че министър-председателят Бойко Борисов за повторно през последните дни подреди на ГЕРБ да изтеглят импортиран от тях законопроект. Въпреки че това е смущаващо, би трябвало да поздравим премиера, че още веднъж спря едно нарушаване от страна на народните представители.

От медиите на 3 и 4 юли разбрахме, че при последния случай депутати от ГЕРБ оферират увеличение на данъчна ставка за бездимните цигари. Стана ясно, че когато са приели законите, на чиято основа е построен Бюджет 2018, те са позволили неточност. Предвидели са доста ниска ставка за данък на тъй наречените бездимни цигари и в този момент желаят да се поправят. Ако това беше планувано да стане от началото на 2019 година, предлагането би имало напълно друг акцент.

Смущаващото в тази ситуация е, че без каквито и да са терзания във импортирания план се декларира, че той ще влезе в действие от 01.10.2018 година На всички е известно, че в целия либерален свят се смята за обикновено данъчни закони да не се трансформират откакто е признат закона за бюджета за съответната година. Това е планувано в устройствените закони за бюджетите. В нашия Закон за обществени финанси, в член 16, алинея 2 и 3 има специфична наредба за тази цел. Това условие не е нарушавано до момента. Странно, че в този момент ни се изяснява, че в действителност по-важно било да не губим доходи, а не да съблюдаваме сходни условия. Има и още по-нелепо пояснение. Въпросният текст на член 16 от ЗПФ не се отнасял за косвени налози.

Всичко това е доста смущаващо, тъй като непрестанно са показва неуважение към открити управнически правила и към наличието на законовите разпореждания. Нека стартираме с изтегления преди седмица план за законово регламентиране на автотранспортната камара. В началото на последната седмица от юни господин Борисов заяви пред медиите, че е споделил на Светослав /това е депутат от ГЕРБ/ да изтегли план на закон за основаване на Българска автомобилна камара. Министър-председателят направи това, с цел да се избави от митинги, готови от автобусни компании и други от транспортния бранш, които не харесаха тази концепция.

Незнайно по какъв начин създателите на плана бяха съумели да убедят парламентарната група на ГЕРБ да внесе план на закон, който обезпечава държавни функционалности на една шепа притежатели на товарни камиони. Те желаеха да ръководят транспортния бранш без да са част от формалната изпълнителна власт и бяха на крачка от осъществяване на тази си концепция. Не е необичайно, че има хора с сходни стремежи.

Много по-мащабна концепция от същия тип имаше през 1994 година по време на кабинета „ Беров”. Тогава кръгът Г-13 посредством едно проектосдружение изиска публично да им се отстъпи ръководството на страната. Необяснимо е обаче по какъв начин по този начин през 2018 година когато са минали 30 години от скъсването с тоталитаризма, е допустимо да се стартира сполучливо нещо сходно и даже да не се схваща по какъв начин това заплашва демократичното държавно ръководство.

Още по-трудно е за схващане откакто се откри, че главните работодателски организации – Стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлена палата са изпратили до Народното събрание в детайли и доста добре обосновано негативно мнение за въпросния закон. То може да се прочете на страницата на АИКБ. Това мнение би трябвало да се прочете, тъй като с изключение на всичко друго то демонстрира, че миналите години, след 1990 година, въпреки всичко са разрешили, все пак, да се реализира голям прогрес в познанието за демократичните устои на обществото спрямо времената преди 1989 година

Другата чудноватост на тази история е обвързвана с организацията и реда, по който се предвижват законопроектите у нас. Случката демонстрира цялостно неуважение на условията за авансово обсъждане и координиране на наличието на плановете с вероятните бележки на специалисти, които работят в администрацията на Народното събрание. Не е допустимо Консултативният съвет по правни въпроси към ръководителя на Народното събрание, включващ хабилитирани прависти, да е дал позитивно мнение за въпросния план, в случай че е питан.

Най-тягостното е, че нищо от тези съображения не беше казано „ на Светослав” от страна на Бойко Борисов при евакуиране на плана за автомобилната камара. Щеше да бъде обнадеждаващо, в случай че по този мотив на депутатите беше припомнено, че:
– ние сме демократична страна, в която сдружаването е непринудено, когато се касае за отбрана на професионални интереси;
– държавните функционалности по ръководството, на която й да е сфера от публичните връзки се извършват от министерства, организации, комисии, само че не и от сдружения на предприятия и лица. В упоменатото мнение на работодателите се показва, че единствено в Италия през 30-те и 40-те години, публично е открито сходно мнимо държавно ръководство, наричано корпоративно;
– сдруженията на предприятия и на физически лица са значителен детайл на демокрацията, само че за това не е нужен обособен закон за всяко сдружаване.
- Правната основа на сходни нужни и доста потребни сдружения е Законът за юридически лица с нестопанска цел;
- Безсмислица, граничеща с нелепост, би било да се напише закон, в който нужния за обществото надзор, било посредством лицензии, или по различен метод по отношение на тези, които реализират активността, е възложен на тях самите.

Това е главното наличие на оттегления закон по гледище на премиера Борисов – деяние, за което все пак би трябвало да му благодарим. В противоположен случаи, т.е. в случай че се одобри сходно нещо, ще значи млекопроизводителите, производителите на салами, производителите на млечни храни и всевъзможни други да си създадат закони, да си намерят по един Светослав и да желаят вместо Агенцията по храните те да споделят кое сирене е от мляко и кое от палмово масло, кои кренвирши са от рога и копита и кои от месо. При тази вероятност, която, както се видя, е изцяло допустима, още един път подсещам да благодарим на Борисов и да се молим да не го кандърдисат да пусне още веднъж закона за въпросната камара. Както се видя от последните дни, опитите за влияние в тази тенденция не престават.

За страдание, единствено седмица след случката разказана нагоре, на Борисов му се наложи още веднъж да стопира напъните за законотворчество на депутати, които този път намерено подценяват основополагащи законови условия. След като се показва такова неуважение на реда и законите и в това време не се схваща смисъла и наличието на управническия развой, по какъв начин да сме сигурни, че ще настъпят по-добри времена и процесите ще се ръководят по този начин както изискват законите.

Както означи министър председателят в последното си изявление във връзка случката с акцизния закон, единствено след няколко месеца ще стартира разискването на Закона за бюджет 2019. Това допуска в околните дни преди лятната почивка министърът на финансите да показа по подобаващ метод визията на държавното управление за 2019 година за налозите – по типове, ставки, нужни промени. В сходно ревю може да се включи въпросното равнене на акциза за новия тип цигари. Това би била основа за вероятните промени към данъчните закони, които да се внесат за разискване през месец септември, преди да се одобри Законът за бюджет да 2019 година

Ако се ползва този подобаващ на демокрацията метод няма да има опция ГЕРБ да се трансформира в „ барабан “, както се изрази Бойко Борисов, когато ядосано обясняваше от Солун за какво изтегля плана на своята парламентарна група.
------------
*Анализът е изработен особено за Агенция БГНЕС.

*Христина Вучева е лекар по стопанска система и професор по финанси. Тя е регистриран одитор-дипломиран експерт-счетоводител. Проф. Вучева е някогашен министър на финансите в първото служебно държавно управление /1994-1995 г./
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР