Тази есен стартира проектът Студентски практики 2, в който има

...
Тази есен стартира проектът Студентски практики 2, в който има
Коментари Харесай

Дуалното обучение влиза в университетите

Тази есен започва планът " Студентски практики 2 ", в който има сериозен модул за въвеждане на дуалното образование във висшето обучение – включване на практическо образование в бакалавърски и магистърски стратегии. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на форума " Европа съумява с качествено обучение и виновен бизнес ”.
 
Проектът ще се финансира по Програма " Образование " и ще дава качествена професионална подготовка за студенти в действителни работни условия. Чрез него се улеснява и преходът от образователното заведение към работното място, което ще способства за по-добра реализация на младежите.
 
 Проф. Галин Цоков Проф. Галин Цоков Източник: Пресцентър на МОН
" Това е един от най-успешните европейски планове в просветителната система, който директно свързва хиляди студенти с техните работодатели. Когато образованието е ориентирано към практиката, то тогава има доста по-качествено образуване на професионални компетентности ", означи министър Цоков. След втори курс студентите ще имат опция да получават съответни умения в работна среда, а в университета ще доразвиват главните си познания, като задачата е да се изградят като експерти още до момента в който учат, изясни той. 
 
През тази есен също ще започва и българо-швейцарският план " Дoмино 2 " за дуалното обучение в професионалните учебни заведения. Чрез него просветителните институции получават опция да уголемяват и да усъвършенстват дуалните си паралелки. Успешно се осъществя и планът " Ученически практики ", който дава практическо образование в действителна работна среда и подкрепя основаването на учебно-тренировъчни компании по специалности и специалности с предпочитано значение за стопанската система.
 
През тази година Министерството на образованието и науката инициира и покриването на разноските за обществени и здравни осигуровки на възпитаници, включени посредством образование в работа. " Бизнесите са освободени от този ангажимент и по този начин могат да дават по-голямо възнаграждение за тези възпитаници ", посочи проф. Цоков. 
 
По време на събитието еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова засегна предлагането за въвеждане на единна европейска тапия, която да се признава във всички 27 страни членки на Европейски Съюз. Европейската комисия анонсира тази концепция през месец март т.г., като задачата е да се понижат административните спънки пред университетите, които основават взаимно образование. Еврокомисарят напомни, че през сегашния програмен интервал, който ще продължи до 2027 година, са обезпечени 786 млн. евро за ограничения, които ще подобрят качеството и достъпността на българското обучение и връзката му с бизнеса. 
 
В първата панелна полемика на форума, в която се включи министър Цоков, присъединяване взеха още ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев и Георги Стойчев от " Отворено общество ". На форума участваха ректори, преподаватели, откриватели, представители на бизнеса, студенти и др.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР