Осем възпитаници на водещите математически гимназии от страната са избрани

...
Осем възпитаници на водещите математически гимназии от страната са избрани
Коментари Харесай

Новата стипендиантска програма на INSAIT и ФМИ: Даровити български ученици избират България пред университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия

Осем ученици на водещите математически гимназии от страната са определени да бъдат част от първата стратегия EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която им обезпечава 2000 лева месечна стипендия за интервал от 4 години. Инициативата е на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет и с помощта на нея някои от най-талантливите ни деца избират България пред оферти от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, Техническия университет в Мюнхен и други
 
Днес те бяха обществено показани в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, създателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния шеф инж. Борислав Петров.
 
" Поздравявам Ви за вашия избор и знам, че той не е бил елементарен, тъй като сте имали оферти и от други положителни университети в чужбина ", обърна се министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков към бъдещите студенти. Той акцентира значимото място на Софийския университет измежду елитните висши учебни заведения. МинистърЦоков напомни, че тази година СУ е изкачил  200 места в класациите на международните университети. От друга страна институтът INSAIT e доста значима изследователка част от българската просвета и се развива в тясна връзка със международни университети.
 
" Тук ще имате академичната и научната среда за Вашето и личностно и професионално развиване и ще можете да се развивате като софтуерни водачи. От друга страна ще бъдете покрай фамилиите и приятелите си и тази обществена среда ще Ви помогне да станете още по-добри ", сподели проф. Цоков. Министърът благодари и на шефовете на учебни заведения, че оказват помощ на младежите да бъдат толкоз сполучливи. Той анонсира и че се обмисля основаването на национална стипендиантска стратегия, която да остави повече младежи в България. 
 
 Осем ученици на водещите математически гимназии от страната са определени да бъдат част от първата стратегия EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която им обезпечава 2000 лева месечна стипендия за интервал от 4 години Осем ученици на водещите математически гимназии от страната са определени да бъдат част от първата стратегия EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която им обезпечава 2000 лева месечна стипендия за интервал от 4 години Източник: Пресцентър на МОН
" Програмата е изключителна самодейност, която задържа най-талантливите деца тук и им дава опция за развиване ", сподели създателят на INSAIT проф. Мартин Вечев.  Студентите във ФМИ  ще се концентрират в образованието си, като в това време работят по планове в новаторски сфери - огромни езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно образование, логаритми и други в института INSAIT. Този модел работи единствено в най-елитните софтуерни университети в света като MIT и Станфорд в Съединени американски щати, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се трансферира в Източна Европа, стана ясно още от думите му.
 
Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев също поздрави студентите. " Тук ще се чувствате уютно и ще имате благоприятни условия да реализирате капацитета си напълно ", сподели той на младите гении.  
 
На представянето на стипендиантите участваха също деканът на ФМИ проф. Мая Стоянова, изпълнителният шеф на INSAIT инж. Борислав Петров, шефове на гимназии, учители, родители.  
 
СТИПЕНДИАНТИТЕ: 
 
Николай Георгиев от Силистренската природоматематическа гимназия " Св. Климент Охридски ”. Николай е лауреат на Националната математическа олимпиада с триумф 6.00 и част от Националния тим по математика.Ясен Пенчев, ученик на ПМГ " Акад. Иван Гюзелев ", Габрово. Той е притежател на влиятелни оценки от над 55 български и интернационалните олимпиади и надпревари по математика, физика, информатика и други.Теодора Тодорова, възпитаничка на ППМГ " Акад. Никола Обрешков " в Бургас. Теодора беше част от стажантската стратегия за надарени български възпитаници на INSAIT STARS и е измежду екипа на публикацията, оповестена в една от най-реномираните конференции в света в региона на изкуствения разсъдък и статистиката AISTATS през 2023 г.Симеон Дочев, СМГ. Носител на медали от множеството от най-елитните математически надпревари у нас и стипендиант на МОН за деца с изявени способности. Мария Дренчева, СМГ. Олимпиец - притежател на златни медали от Европейската математическа олимпиада за девойки, Националното пролетно съревнование по математика и доста други. Мария е някогашен ученик на стратегия STARS на INSAIT и е спечелила стипендията на Фондация " Миню Балкански ” с право да учи във Франция.Денимир Димитров, СМГ. Медалист от Националната олимпиада по математика, от Международното съревнование по математика в Индонезия и доста други. Спечелил лятната позиция за помощник в Международния секретариат на НАТО в Брюксел в клон, отговарящ за отбрана на данните и ръководство. Ния Димитрова, СМГ. Ния е част от националния тим на България по филология единствено преди няколко дни и ще показа страната ни в, медалист допълнително от дузина от най-престижните олимпиади и надпревари в България. INSaДелян Бойчев. Възпитаник на ПМГ " Васил Друмев ", Велико Търново и олимпиец по естествени науки, който единствено преди няколко дни стана част от националния тим на България по изкуствен интелект. Той е приключил сполучливо курсове по машинно образование, невронни мрежи и други от Станфорд, Имперския лицей в Лондон и други
 
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР