Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание.

...
Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание.
Коментари Харесай

Петков като Нинова: Няма да изпращаме оръжия на Украйна -

" Тази полемика към този момент я водихме. Имаме решение на Народното събрание. Ще се придържаме към него... Ще създадем това, което сме дали обещание ", съобщи министър председателят Кирил Петков от Садово, където се срещна с потърпевшите от градушките аграрни производители.

От това му изявление излиза наяве, че обединението няма да ревизира решението за военно-техническа помощ.

Петков обаче заяви, че сега идва първата техника за ремонт. По думите му това, което България е направила досега за Украйна, е задоволително.

" Не считам, че би трябвало тази тематика да я отваряме на всеки две седмици ", твърди той.

В началото на май, директно преди гласуването в Народно събрание, министър председателят разгласи, България ще изпрати на Украйна това, което се изиска. Тогава Киев настоя единствено да ремонтираме военна техника. При към този момент постъпило съответно искане обаче Петков не трансформира позицията си, оставяйки страната единствената в Европейски Съюз, дружно с Унгария, която не изпраща оръжия на нападнатата страна.

Изказването му е във връзка новината, че украинският дипломат у нас е изпратил нота до външно министерство, в която се иска военна помощ и изпращане на остаряло руско въоръжение. Първата политическа реакция през вчерашния ден пристигна от Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова разгласи, че Народно събрание е решило София да не изпраща оръжия. Същата теза отбрани и Благовест Белев (ПП) - зам.-председател на парламентарната комисия по защита. Станислав Балабанов от Има Такъв Народ пък разяснява, че решението би трябвало да се вземе от обединението, до момента в който Ивайло Мирчев от Демократична България дефинира настояването на Украйна като опция за рационализация на българската войска. (Редица страни изпратиха на Украйна остаряла руска техника, а в подмяна получиха модерна американска - б.а.)

Няма напън за повдигане на ветото върху участието в Европейски Съюз на Северна Македония

Премиерът разяснява и проблема с връзките сред София и Скопие. По думите му върху България няма дипломатически напън във връзка с Северна Македония. 

" Това, което се опитваме да създадем сега, е да забележим дали българските стремежи и потребности за поддръжката на българите в Северна Македония могат да се подсигуряват през европейския развой. Това са диалозите, които се водят. Въпросът е дали българската позиция може да се подсигурява през европейски развой, а не някой да ни натиска за каквото и да е било. "

Помощите за земеделците

Петков заяви, че държавното управление ще възвърне средствата на хората, чиято продукция е и отчасти унищожена. (Досега право на помощ имаха единствено тези, чиято продукция е изцяло унищожена - б.а.) До през днешния ден, когато изтича крайният период,  са подадени 39 заявки. Очаква се сумите да бъдат преведени в границите на месец. 

По отношение на доставките на газ министър-председателят изясни, че вторият танкер от Съединени американски щати ще пристигна на 23 юни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР