Тази богато илюстрирана книга разкрива 150 тайни на нашия свят.

...
Тази богато илюстрирана книга разкрива 150 тайни на нашия свят.
Коментари Харесай

150 разгадани тайни на безкрайността

Тази богато илюстрирана книга разкрива 150 секрети на нашия свят. Тя излиза отвън математическото наличие на признака на безкрайността – ∞, като демонстрира неговите измерения в разнообразни области като Космос, вяра, сила, спирали, философия, доктрина на вероятностите, геометрия, диференциално броене.
Темата за безкрайността е интерпретирана по допустимо най-увлекателния и наличен метод, като за задачата са употребявани най-разнообразни области на познанието – математика, естествени науки, модерни технологии, изкуство и философия. В книгата са разшифровани кодове на 150 фундаментални загадки, обяснени са законите, на които са подвластни, направени са нужните препратки към други области на теорията и практиката, дадени са отговори на някои въпроси, които всеки ден си задаваме; разкрити са заключенията на учените, разгадали тези енигми и са проследени пътищата, по които те са стигнали до своите велики открития.
Безкрайността като идея, нейното характерно значение в другите полета на научно проучване, както и действителните ѝ приложения с течение на времето са се трансформирали в същинска мистерия. И то освен в една. Колкото по-надълбоко навлизаме в дадена област и се опитваме да разберем смисъла на безкрайното и безграничното, толкоз повече въпроси повдига то пред нас, на които не можем да намерим отговор. Дори главният смисъл на този термин, обвързван с научни дисциплини като физика, математика, астрономия, астрология или химия, основава много загради пред любознателния четец, твърдо решен да открие тъкмо какво значи в дадения подтекст безкрайността.
Схващането за безкрайното като нещо концептуално велико, несравнимо, постоянно, което не се мери счисла и което е на първо място концепция, а може би цялост от хрумвания, ни приближава до същинското знание за необозримия темперамент на безкрайността.
 Бъдещето - тунелиране, умни градове и персонализирано обучение Бъдещето - тунелиране, умни градове и персонализирано обучение
Персонализирано обучение Традиционното образование, при което един преподавател популяризира еднообразно наличие измежду относително огромна гр...
Още от древността визиите за безкрайността са били изучавани от емблематични фигури в региона на науката на антична Гърция и Рим като Парменид и Зенон, Архимед и Питагор, само че на първо място Аристотел. Последният ни е оставил своите размишления по този въпрос, записани през 350 година пр.Хр., с което без подозрение се е трансформирал в един от основателите на идея, създадена по-късно от други учени и лежаща в основата на нашите днешни разбирания за безкрайността.
Не можем да не споменем и Георг Кантор, който провокира същинска гражданска война в дефинирането на безкрайността. В края на ХІХ век той формулира едно изглеждащо през днешния ден банално изказване, което по негово време провокира бурни диспути: че цялото е по-голямо от която и да било негова част.
Луксозното издание на издателство Книгомания „ 150 разгадани секрети на безкрайността “в 320 страници проучва разнообразни гледни точки на това разбиране съгласно естествените науки, математиката, изкуството, технологиите, философията и знаците. Представените пояснения са потребни за демистификацията на това нереално и мъчно за схващане разбиране. Тези 150 загадки към този момент са разгадани кодове, обяснени процеси, направени съпоставения, разкрити секрети, изведени изводи и открити решения на изглеждащата на пръв взор неразрешима загадка, каквато за множеството от нас е безкрайността. Ето няколко образеца:
• Природни науки: Смъртта на 31-годишната Хенриета Лакс (през 1951 г.) от израстък на матката не поставя завършек на съществуването й. Лекарят й Джордж Гай взема проба от тумора и основава от нея първата разрастваща се без спиране просвета от човешки кафези. Така се основава първата „ безсмъртна “ потомствена линия човешки кафези, известни през днешния ден като HeLa (първите срички от името на пациентката). Така Хенриета Лакс остава в историята на развиването на медицината и човечеството.
• Математика: Американският математик Едуард Кеснер измисля цифрата googol – 1 със 100 нули или 10 на степен 100 (10100). Макар да няма практическо значение в математиката, то въплъщава концепцията за невъобразимо огромно число и безкрайността. Приликата в произношението на това число и известната интернет търсачка не е инцидентно – компанията подсказва за желанието си да сплоти безпределно огромен брой страници.
 Бъдещето в резюме - трендовете за идните 50 години Бъдещето в резюме - трендовете за идните 50 години
В своята книга  " Бъдещето в резюме " (изд. Книгомания) Кийт Мансфийлд показва своята визия за света. Ето някои от трендовете...
• Технологии: Генетиците считат, че теломерите, окончанията на хромозомите, които ги защищават от увреждане, са часовниците, които отмерват възрастта на човешкото тяло. Учени от „ Сиера Сайънсис “ в съдействие с „ ТА Сайънсис “, „ Герон корпорейшън “, „ Физио Ейдж “ и Испанския народен център за ракови проучвания откриват естествената субстанция ТА-65, която е в положение да засилва гена, виновен за равнището на теломера за в организма. По-високите равнища на този ензим ще удължават теломерите на човешките кафези, което пък ще забавя и даже ще стопира процеса на стареене. Така един ден митът за безконечната младост може да стане реалност.
• Изкуство: Спираловидното стълбище на Ватиканския музей е едно от най-красивите и най-фотографираните в света. Конструкцията му основава заблуда за окото – човек не може да разбере за какво изкачващите се в никакъв случай не кръстосват пътищата си със слизащите по него. Визуалният резултат е изумителен – при по едно и също време придвижване нагоре и надолу се основава усещане за безконечност. Тази структурира припомня и за двойната серпантина на ДНК – знак на живота.
• Философия: Френският мъдрец Рене Декарт (1596–1650) счита, че безкрайността е наложена от природата, която е по-висша от човешката, и е безкрайна. Той пояснява, че съществуването на безкрайността удостоверява съществуването на Бог.
• Символи: Гръцката дума лабиринт (λαβύρινθος – лабюринтос) значи път, състоящ се от улици и пресечки със комплицирана и сложна за разгадаване скица, чийто проект може да варира до безконечност, изключително в тази ситуация с лабиринтите от вида коренища с техните безкрайни разклонения. Тази вариация на лабиринта няма център, нито външна страна, нито излаз, а маршрутите през него са взаимосвързани.
Думата „ мандала “ пък е от санскрит и значи „ заветен или магичен кръг “. Това е концентрична симетрична фигура, в която всички детайли са на равно разстояние между тях и са подчинени на една точка. През вековете фигурата е употребена за медитация и молитва, както и за средство за диагностициране и наблюдаване на някои психични отклонения. Юнг открива, че в психиатрията рисуването на мандали внасят ред и успокоение в душата на пациентите, водят до преодоляване на напрежението и тревогата. Учени в региона на образованието пък откриват, че мандалите развиват интуицията, творчеството и изразяването на възприятията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР