Тазгодишният ще се проведе от 10 до 13 декември и

...
Коментари Харесай

Салман Рушди, Едгар Керет и Селя Ахава в Софийски международен литературен фестивал 2020 |

Тазгодишният ще се организира от 10 до 13 декември и ще бъде напълно онлайн. Това издание, въпреки извънредно, дава опция да се включат писатели и поети от България, Англия, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка. Неговата смислова заварка тази година ще бъде съсредоточена в другите разкази за бъдещето, в концепцията за започването на нов ред. Значителна част от форматите на фестивала ще бъдат непокътнати. Така с изключение на диалозите с задграничните писатели и срещите с българските създатели, в програмата на фестивала остават Разговори за бъдещето, СМЛФ показва и Поезия и музика.

Дигиталното издание на Литературния фестивал ще се разшири до още три дестинации, с изключение на към този момент оповестените – Америка, Израел и Финландия. Към програмата на фестивала се причисляват световноизвестните писатели Салман Рушди, Едгар Керет и Селя Ахава.

Британският публицист и есеист от индийски генезис Салман Рушди ще се включи от Ню Йорк. Той е създател на 14 романа, а книгите му са преведени на над 40 езика. Стилът му постоянно е определян като „ вълшебен натурализъм “. Автор е на документални филми и нонфикшън. Още с втората си книга „ Среднощни деца “ Салман Рушди получава необятно самопризнание. Тя му носи премията „ Букър “ (1981 г.). През 1988 година неговият четвърти разказ „ Сатанински строфи “ провокира мощна реакция в ислямския свят, книгата е неразрешена в доста страни, иранският аятолах афишира създателя за вероотстъпник и за убийството му е избрана огромна парична премия. 13 години от живота му минават под друга еднаквост и непрекъсната полицейска отбрана. Рушди стопира да употребява подправеното си име през месеците след 11 септември 2001 година

Сред интернационалните участници е и най-четеният израелски публицист на своето потомство – Етгар Керет. Той е създател на пет сборника с разкази, оповестени в 35 страни, както и на комикси, сюжети и десетки изявления в The New Yorker, The New York Times, Le Monde, The Guardian, Zoetrope, Tablet magazine и други Произведенията му са екранизирани в над 40 късометражни кино лентата. Сред многото му оценки са Платинената премия на израелската Асоциация на издателите (неколкократно), оценката за най-хубав задграничен публицист на Централната градската библиотека в Санкт Петербург (2010) и кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, както и Златна камера от Кан (2007) за основания дружно със брачната половинка му Шира Гефен филм Медузи. Неговото присъединяване ще бъде непосредствено от Тел Авив.

Селя Ахава е финландска писателка, приключила драматургия и писала сюжети за радио, телевизия и филми. Дебютният ѝ разказ излиза през 2010 година и незабавно е видян от литературните среди. Със своята втора книга, тя става носителка на Наградата за литература на Европейски Съюз и е номинирана за влиятелния приз „ Финландия “. Удостоена е и с премията за разпространяване на финландската литература „ Факлоносци “. Селя Ахава ще се включи от Финландия.

В интернационалната стратегия ще вземат участие още Естер Херистен, Ешкол Нево, Жил Жобидон, Капка Касобова и Крис Клийв.

Още един задграничен създател ще бъде част от програмата на фестивала, само че в малко по-различен формат. Като част от Разговори за бъдещето ще бъде срещата с американския стихотворец Джефри Янг и българската поетеса Цвета Софрониева. Двамата създатели изследват връзките сред памет и отговорност, многоезичие и мит, документиране и лирическа асоциативност, познанието на културите за себе си и знанието им за другите хора и за природата. Разговорът им ще е отдаден на опциите за бъдеще, които поезията търси, до момента в който в света се унищожават растителни и скотски типове, обезлюдяват се океаните, изсичат се цели пояси гори, необратимо се замърсява въздуха и водата.

Срещите с ще бъдат обособени в три съществени жанрови рамки: разказ, лирика и роман. В осмата година на фестивала създателите от България ще бъдат Антония Апостолова, Георги Господинов, Георги Тенев, Зорница Гъркова, Любов Кронева, Момчил Николов, Надежда Радулова, Русана Бърдарска, Яница Радева.

Светлозар Желев, Николай Грозни и Ксения Банович ще показват сборника „ България за напреднали “.

Тази година още веднъж ще се организира и форматът Поезия и музика, който в последните две години бе сменен от Тайното поетическо четене. Съвсем очевидно и онлайн, този път ще вземат участие поетите Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова, Рене Карабаш. Между поезията и музиката ще бъде гостуването на писателя, публицист и дълготраен музикален селектор Светослав Тодоров. През 2020 година излиза аудио сборникът му с пробна литература и електронна музика „ Нищо няма да ти се случи “. Той сплотява текстовете на Светослав, гласа на актрисата Ина Добрева и музиката на композитора Стоимен Стоянов (Nocktern).

Една от значимите поредици на фестивала през последните години е панелът, в който са представяни разнообразни значими начинания в региона на литературата, само че и в по-широкия набор на писането и разказването. Досега СМЛФ показва демонстрира разнородни проявления на тези необятни граници. Това няма да се промени и тази година, само че в този момент форматът ще има и фокус. В него ще вземат участие основателите и основателите на едни от най-навременните и завладяващи реакции на изключителната обстановка през годината.

Пандемията анулира тазгодишното издание на обичайния семинар по креативно писане, който провежда над 10 години в Созопол. Фондацията го замести с самодейността, в границите на която предложения писатели от пет континента да погледнат през прозорците на своите кабинети, безусловно и метафорично, и да споделят литературното си въображение. Гости на Литературния фестивал ще бъдат Милена Делева, Албена Шкодрова и Иванка Могилска. Елизабет Костова е подготвила особено видео, което ще бъде излъчено по време на диалога.

През пролетта, още до момента в който не беше явен краят на изключителното състояние, самостоятелното месечно издание за просвета Виж! предложения писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори да опишат какво е чувството, когато на открито значи във вътрешността. Включват се 150 души от разнообразни области и на разнообразни възрасти. 72 от тях са селектирани и включени в книгата Когато на открито е във вътрешността. Срещата ще бъде с Камелия Величкова, Светослав Тодоров и със специфичното присъединяване на Тео Ушев.

И последният акцент от СМЛФ показва ще бъде броят „ “ на Академичното електронно списание за изкуства и просвета „ Пирон “, както и активността на Културния център на СУ „ Климент Охридски “. В този брой на сп. „ Пирон “ има критически рефлексии от български и международни мислители върху другите аспекти на изключителното състояние и пандемичната конюнктура, както и осмисляне на българската обстановка през очите на водещи адвокати, хуманитаристи, медийни откриватели, учени и актьори. Участници в диалога ще бъдат проф. Стилян Йотов, Антоанета Колева, проф. Александър Кьосев и Лъчезар Бояджиев. 

Фестивалът ще се излъчва онлайн във. Всички срещи ще бъдат качени в допълнение в YouTube канала Sofia International Literary Festival.

Осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал се провежда от Асоциация „ Българска книга “.
Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г. Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерство на културата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР