Тазгодишните Нобелови лауреати няма да имат възможността да отпразнуват победите

...
Тазгодишните Нобелови лауреати няма да имат възможността да отпразнуват победите
Коментари Харесай

Макар и без бляскава церемония, тазгодишните нобелови лауреати ще получат наградите си

Тазгодишните Нобелови лауреати няма да имат опцията да отпразнуват успехите си  блестяща церемония гала в Стокхолм, заобиколени от кралски особи и известни персони, само че най-малко 2020 година няма да влезе в черния лист на военните години, по време на които статуетките не са били раздавани, съобщи Ройтерс.

Това обаче надалеч не бе несъмнено по-рано тази година, откакто пандемията от COVID-19 обхвана целия свят.

„ Когато мислехме по тематиката през март и април тази година, ние се опасявахме, че връчването на каквито и да е награди просто няма да е допустимо “, разяснява ръководителят на Нобеловия фонд Ларс Хайкенстен.

Макар че Швеция не предприе строги карантинни ограничения, сходно на други европейски страни  Хайкенстен споделя, че комисиите, които дефинират лауреатите в другите категории, са минали на съвещания в цифров режим, с цел да съумеят да завършат процеса в точния момент.

Фондът обаче е безапелационен, че премиите, които тази година ще бъдат съпроводени с парични награди от по 10 милиона шведски крони (1,1 млн. долара), ще бъдат връчени.

„ Смятаме, че това е изключително значимо в година като тази, когато смисъла на науката е толкоз явно ", споделя Хайкенстен.

Връчването на премиите ебило отменяно в интервали на Първата международна война и на Втората международна война. Имало е и години, когато не са били присъждани награди в обособени категории, като най-скорошният образец е неналичието на Нобелова премия за литература през 2018 година поради сексскандал.

Пандемията от COVID-19, лишила живота на съвсем един милион души по света, обаче принуди уредниците да анулират обичайните празненства за връчването на премиите и да приготвят събитието в цифров формат.

Нобеловият фонд анулира обичайният прием, който е гвоздеят в програмата на тържествата през декември, а обичайна гала по връчване на премиите в Концертната зала в Стокхолм ще бъде сменена с предавано по малкия екран събитие, което ще демонстрира по какъв начин лауреатите получават премиите в родните си страни.

Тази година първата нобелова премия ще бъде оповестена на 5 октомври, като тя ще бъде в категория „ Физиология или медицина “.

Хайкенстен изясни, че в случай че ограниченията в края на идната година разрешават, тазгодишните лауреати ще бъдат поканени да отпразнуват достижението си с носителите на премиите за 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР