Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката

...
Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката
Коментари Харесай

САЩ продава оръжие за 1,6 млрд. долара на Тайван, Китай се възпротиви

Тайванското министерство на защитата изрече признателност на Съединени американски щати за договорката за 1,16 милиарда $ с държавното управление „ Байдън “ за закупуването от островната народна власт на ракети въздух-въздух и въздух-вода, съобщи ДПА. Министерски представител разгласи тази заран, че държавното управление „ Байдън “ е уведомило авансово американския Конгрес за препоръчаната продажба според Закона за връзките с Тайван.

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона $ за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна защита, 60 противокорабни ракети „ Харпун “ (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух „ Сайдуиндър “ (AIM-9X Sidewinder), заяви през днешния ден тайванската Централна осведомителна организация.

Говорителят изрази признателност от името на държавното управление в Тайпе за продажбата, която се чака да увеличи отбранителните качества на Тайван по въздух и вода във връзка с Китай и качествата на армията за ранно предизвестие.

В четвъртък тайванските сили смъкнаха китайски дрон, летящ над зона с стеснен достъп сред следената от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети против няколко китайски цивилен дрона, които били видяни в региона през вчерашния ден следобяд, заяви нощес тайванското министерство на защитата.

Китай, който счита самоуправляващия се Тайван за своя провинция, ускори военния напън по въздух и вода и хакерските атаки против острова, откакто ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси направи спорно посещаване в Тайван на 2 август.
Реакцията на Китай
Китай ще отговори с контрамерки, в случай че Съединени американски щати не анулират утвърдената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда $ на Тайван, заяви представител на китайското посолство във Вашингтон, представен от организациите.

По думите на представителя на дипломатическата задача възможната продажба „ заплашва съществено “ американско-китайските връзки.

„ Китай ще предприеме нужните енергични и законни контрамерки предвид на развоя на обстановката “, сподели той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР