Тайпе. Високото кръвно налягане е предвестник на сериозни проблеми и

...
Тайпе. Високото кръвно налягане е предвестник на сериозни проблеми и
Коментари Харесай

The Daily Express: Тази гореща напитка намалява риска от хипертония

Тайпе. Високото кръвно налягане е предвестител на съществени проблеми и доста усилва риска от инфаркт и инсулт. Животозастрашаващи затруднения пораждат, когато налягането в съдовете доближи избран предел и съществува риск от формиране на кръвни съсиреци или пръсване на тези съдове. За благополучие, някои питиета са в положение да провиснал гладките мускули, които покриват стените на кръвоносните съдове, позволявайки през тях да тече повече кръв. Тези питиета доста понижават риска от развиване на хипертония в бъдеще, написа английският вестник Daily Express .

Националният институт за високи достижения в опазването на здравето и грижите на Англия оповестява, че за високо кръвно налягане се смята налягане над 135/85 милиметра живачен дирек. Именно след този предел нормално пораждат здравословни проблеми.

На този стадий нормално високото кръвно налягане се лекува със специфични медикаменти, само че доста растения също оказват помощ за справяне с това положение.

Едно изследване откри, че тайванците, които постоянно пият улун чай - минимум 120 грама дневно - имат доста понижен риск от развиване на хипертония.

Всъщност учените са разкрили, че пиенето даже на половин чаша зелен чай или улун дневно може да понижи риска от хипертония с до 50%.

Освен това тези, които пият повече от две чаши зелен чай дневно, имат 65% понижение на риска от развиване на болестта.

И-Чин, академик от Медицинския лицей към Националния университет „ Чен Кун “ в Тайван, и неговите сътрудници пишат: „ Връзката сред пиенето на чай и понижаването на кръвното налягане се разисква в публичното опазване на здравето от десетилетия в Китай “.

Ползите от зеления чай са добре известни на всички, само че дълготрайните му резултати върху тялото остават ненапълно мистерия.

Изследването, оповестено в списание Archive of Internal Medicine, е извършено благодарение на данни от 1507 китайски мъже и дами, които живеят в Тайван и нямат анамнеза за хипертония.

Изследователите се концентрираха най-вече върху тези участници, които постоянно употребяват зелен чай или улун, като и двата са направени от едно и също растение.

Учените са забелязали, че пиещите чай улун са най-вече по-млади мъже с по-високо равнище на обучение и по-висок социално-икономически статус спрямо тези, които не обичат чай.

Нещо повече, учените са забелязали, че изгодите за здравето от пиенето на зелен чай са директно свързани с количеството чай, което пият постоянно.

„ Хората, които пият зелен чай единствено понякога, имат по-висок риск от развиване на хипертония, в сравнение с тези, които го пият постоянно. И открихме директна връзка сред намаляването на риска и количеството зелен чай, което човек пие дневно “, означиха учените.

Тъй като чаят улун е отчасти ферментирал чай, той е богат на флавоноиди, в това число катехин, който е неповторим антиоксидант.

Катехинът се намира се и в други храни, в това число плодове, зеленчуци, шоколад, вино и чай.

Противовъзпалителните свойства на чая улун се дължат на първо място на съществуването на катехини в състава му, само че тази напитка съдържа също теафлавини и теазинензини.

Също по този начин си коства да се означи, че друга основна съставна част в зеления чай е кофеинът, който може доста да увеличи кръвното налягане, тъй че тази напитка би трябвало да се употребява умерено.

Докато кофеинът може да увеличи умствената зоркост, той също може да аргументи редица съществени проблеми, в това число по-бърз сърдечен темп.

Зеленият чай и улунът могат освен да намалят кръвното налягане, само че и да оказват помощ в битката с високия холестерол.

Проучванията демонстрират, че хората, които употребяват минимум 300 мл улун на седмица, доста понижават риска от високи равнища на общия холестерол в кръвта.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР