Тайнствената кипяща река в Амазония. Шанай-Тимпишка е река в Перу,

...
Тайнствената кипяща река в Амазония. Шанай-Тимпишка е река в Перу,
Коментари Харесай

Тайнствената кипяща река в Амазония

Тайнствената кипяща река в Амазония. Шанай-Тимпишка е река в Перу, чиято температура доближава сред 50 и 90 градуса, а тук-там даже до 100. Тази температура е задоволителна да аргументи смъртоносни изгаряния единствено за секунди. Откриването й стартира съвсем като в приказките. Дядо споделя на своето внуче за тайнствена река, чиято вода е толкоз гореща, че изгаря всичко, което се допре до нея. 

Вече пораснал, докторантът по геофизика Андрес Русо взема решение да откри мястото от приказката на дядо си. Малко по-късно той схваща, че неговата вуйна също знае за съществуването на реката.

През 2011 година двамата потеглят дружно, с цел да открият този същински естествен феномен. Достигането до реката не е по никакъв начин лесно- лишава им повече от 4 часа, а по пътя им се постанова да създадат преход с кану и поход през гъстата джунгла.  Така Русо доближава до откритието на живота си – Кипящата река.

“Врящи реки има по света, само че те нормално са свързани с вулкани ” , изяснява през днешния ден Русо.

В своята най-широка част реката е 82 фута (25 метра) и към 20 фута (шест метра) дълбока. Водата е задоволително гореща, с цел да се свари чай, а в някои елементи напряко ври.

“Врящи реки съществуват на планетата, само че те нормално се свързват с вулкани. Имат потребност от мощен източник на топлота за произвеждане на такова огромно геотермално проявяване “, показва Русо.

Реката минава през шамански общности, една от които е Маянтуяку. На Русо му се постанова да изиска позволение от локалните хора, с цел да направи своите изследвания.

Местните шамани имат вяра, че врящата вода тече от гигантска змия (Якумама). “Майката на водите ” е огромен камък с форма на глава на змия, намиращ се на мястото, където извира реката, а шаманите са уверени, че водоемът е дом на могъщи духове.

Как да стигнете до реката?

Приключението стартира от град Пукалпа с двучасово пътешестване. Стига се до кей, откъдето следва 30-минутна разходка с лодка по река Пачитея. След още час и половина преход крайната цел е достигната – точката на Кипящата река, която доближава 90 градуса.

На някои места в реката, след значителни превалявания, е допустимо да се плува, защото дъждът прави водата малко по-хладка. Желаещите да посетят реката би трябвало да го създадат с умел лидер.

Русо работи с перуанското държавно управление за оповестяването на Кипящата река за народен монумент. В хода на извършените проучвания са открити организми, принадлежащи към незнайни до този миг типове. Той се надява да отбрани региона от обезлесяване и други действия, които могат да застрашат неповторимата екосистема към тайнствената река.

Леонардо да Винчи е страдал от хиперактивност и недостиг на внимание

 

Източник: Inglobo

 

# Шанай-Тимпишка

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР