Тайните в отглеждането на краставици – краставицата е една от

...
Тайните в отглеждането на краставици – краставицата е една от
Коментари Харесай

Тайните в отглеждането на краставици – как да действаме правилно

Тайните в развъждането на краставици – краставицата е една от най-древните и известни зеленчукови култури. Това е един от дребното зеленчуци, които се употребяват неузрели – колкото по-зелени и по-дребни са плодовете му, толкоз са по-вкусни.

Хората отглеждат интензивно краставици още от дълбока античност, преди към шест хиляди години. Това свидетелстват находки наоколо до руините на хазарския град Саркепа, където са открити семена от краставици. Гърците наричали този зарзават „ агурос ”, което значи „ неузрял и незрял ”. В Европа краставицата е пренесена от Индия, където пораства нейният предшественик – дивата краставица – тропическа лиана, растящи в горите.

Отглеждане на краставици

Краставиците могат да се отглеждат както на разсад , по този начин и като непосредствено засаждане на семената в градината. Те са свръхчувствителни към мраз, а положителното поникване на семената зависи от температурата на почвата, която би трябвало да бъде минимум + 14 °C .

Краставиците могат да се отглеждат сполучливо в разнообразни видове почви с подобаваща аерация и дренаж, макар че порастват най-добре в леки, богати на хумус почви. Опитът на доста градинари демонстрира, че те реагират добре на използването на разнообразни органични торове, които усъвършенстват структурата на почвата. Не би трябвало да отглеждате краставици на едно място по-често от 1 път на 5 години , в противоположен случай те ще бъдат мощно податливи на заболявания. Най-добрите прародители са царевицата, доматите, лукът, грахът и ранните картофи. Когато отглеждате краставици, те би трябвало постоянно да се доставят с разнообразни хранителни субстанции.

Отглеждане на разсад – тайните в развъждането на краставици

Чрез развъждането на разсад може доста да се форсира плододаването. Така че, навън, първата годишна продукция от краставици, отглеждани посредством разсад, може да бъде получена 2 седмици по-рано от тези, отглеждани по нормалния метод. По време на засаждането растенията би трябвало да имат 3-4 същински листа, т.е. да са на възраст 2-3 седмици.

За да отгледате първокласен разсад от краставици:

  1. Вземете огромни семена с цялостно тегло , които са претърпели предсеитбено нагряване (за задачата би трябвало да ги държите един месец при температура към + 25 °C). Загрятите по този метод семена ще дадат най-качествени издънки, растенията ще стартират да дават плодове по-рано и ще дадат по-малко безплодни цветове.
  2. След това семената би трябвало да бъдат дезинфекцирани: за задачата можете да употребявате отвара от чеснова каша – 30 г чеснова каша на 100 мл студена вода. Дръжте семената в тази инфузия за 1 час.
  3. След това сложете семената в мрежести торбички и накиснете за 12 часа в хранителен разтвор: 1 литър вода + 1 чаена лъжичка пресята дървесна пепел и 1 чаена лъжичка азотно-фосфорен тор.
  4. След това, изплакнете с чиста вода , поставете ги върху леко влажна забрадка и ги дръжте при температура от + 20 ° C за към 2 дни – до момента в който набъбнат изцяло. Уверете се, че семената към момента не са покълнали.
  5. Последният стадий от предсеитбената обработка на семената на краставици е слагането им в ледник за един ден.

Как да отгледаме повече домати – 13 секрети за доматите навън

Запомнете: семената на хибридите не се нуждаят от предсеитбена обработка.

Семената на краставици се засяват в дребни контейнери

Семената от краставици се засяват за приемане на разсад през целия месец април – в дребни съдове с височина към 10-12 см.

  • Хранителната почвена примес би трябвало да се приготви авансово: 1 част дървени стърготини + по 2 елементи хумус и торф. За 10 литра от тази примес прибавете 1,5 с.л. лъжици азотно-фосфорен тор и 2 с.л. лъжици дървесна пепел.
  • След като разбъркате добре почвената примес , напълнете контейнерите догоре с нея и посейте покълналите семена (по едно семенце във всеки съд) и ги полейте малко. Разсадът ще бъде подготвен след 27-32 дни.
  • Когато разсадът има 2 същински листа , той би трябвало да се подхрани със специфичен разтвор: смесете 3 литра топла (около + 20 ° C) вода + 3 чаени лъжички азотно-фосфорен тор.
  • През целия интервал на напредък разсадът от краставици се напоява един път седмично, като контейнерът се разлива изцяло.

Засяване на семената / засаждане на готовия разсад от краставици

Най-добрата почва ще бъде примес от: 1 част дървени стърготини, хумус, торф и горната част на почвата (1: 1: 1: 1). Но, както казахме, съвсем всяка земя е подобаваща за развъждане на краставици.

След като оформим лехите, ги поливаме с разтвор: 10 литра гореща (+80 … + 90 °C) вода + 1 чаена лъжичка меден сулфат (изразходвайки към 3 литра на 1 м²) и оставяме за един ден. В деня на засаждане на разсада от краставици или засяване на семената по хребетите вършим дупки, чиято дълбочина е към 4 см, на разстояние към 60 см една от друга. Поставяме семената в дупките, поръсваме от горната страна с пръст и поливаме, а разсада засаждаме отвесно.

Грижи за краставиците – тайните в развъждането на краставици

Не би трябвало да поливате краставици по този метод: водата би трябвало да пада върху почвата, а не върху растенията

Лехите с краставици постоянно би трябвало да се поддържат чисти от бурени. През първите 3 седмици, до момента в който растенията са дребни, деликатно разрохквайте почвата на дълбочина 2-4 см. В бъдеще разрохкването би трябвало да се прави най-малко един път седмично.

По време на растежа и образуването на плодовете, краставиците се нуждаят от доста вода. За да получите най-голям рандеман, поливайте с хладка вода: преди цъфтежа – на всеки 6-8 дни, по време на плододаване – на всеки 3-4 дни.

Ако водата не се просмуква добре, разрохкайте хубаво почвата. Такова разрохкване няма да наруши кореновата система на растенията. Не поливайте краставиците със мощна бликам от маркуч , би трябвало да поливате единствено почвата, а не самите растения.

Подхранване на краставиците

Ако отглеждате краставици в оранжерия , подхранването би трябвало да се прави 5 пъти на сезон – с органични и минерални торове.

  • За първи път подхранваме краставиците при започване на цъфтежа им със следния разтвор: прибавете 1 чаена лъжичка карбамид, калиев сулфат и суперфосфат към 10 литра вода, разбъркайте и прибавете чаша надробен лопен (листа).
  • По време на интервала на плододаване на краставици , отглеждани в открита земя, те би трябвало да се подхранят към 4 пъти. Правим първото торене с разтвор, състоящ се от 10 литра вода, 1 ч.л. азотно-фосфорен тор и чаша пилешки тор. Всички последващи подхранвания са по този начин: прибавете 1 чаена лъжичка калиев сулфат и 0,5 литра лопен към 10 литра вода, ще са нужни 4-6 литра разтвор на 1 м².

Грижата за краставицата също се състои в завързване на леторастите на растението, което би трябвало да се прави постоянно – до момента в който порастват. След образуването на 6-7 листа главното стъбълце на краставицата би трябвало да се прищипе, това ще подтиква разклоняването на растението и ще усили добива. Не забравяйте за постоянното събиране на плодове (2-3 пъти седмично), това ще способства за по-обилно формиране на плодове.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР