Тайна израелска компания стои зад манипулирането на избори и референдуми

...
Тайна израелска компания стои зад манипулирането на избори и референдуми
Коментари Харесай

Международно разследване: Тайна израелска фирма е манипулирала избори и референдуми в 33 страни

Тайна израелска компания стои зад манипулирането на избори и референдуми по целия свят, потвърждава интернационално проучване на публицисти. За него написа немското издание Spiegel, което е взело участие в работата по разкриването на израелската компания. То се прави под шапката на неправителствения проверяващ публицистичен екип Forbidden Stories. Освен Spiegel, Zeit и ZDF, Guardian, Washington Post, Le Monde, и две израелските издания също вземат участие в плана, наименуван Storykillers - това са The Marker и Haaretz.

Компания от Израел назовава себе си Team Jorge. Онова, което прави е да нападна политици с хакерски принадлежности и да организира широкомащабни акции за дезинформация и неистини за своите клиенти. Създадена е от някогашни сътрудници на службите и от военни, които работят за клиенти от бизнеса и политиката, подготвени да похарчат доста пари за тези услуги.

Според следствието Team Jorge се е намесила в 33 национални изборни акции и гласувания. В 27 случая означават триумф.

Team Jorge работи по единствено три правила:
не приема действия в Израел;не се намесва в политиката на държавното управление на САЩ;не прави нищо против Русия на Путин.
Според следствието израелската компания управлява войска от повече от 30 000 достоверни, само че подправени акаунта в обществени медийни платформи като Фейсбук, Instagram или Twitter, които се употребяват, с цел да се манипулира мнението в интернет.

Team Jorge предлага всички вероятни форми на операция и въздействие върху мненията в интернет, написа Spiegel. В допълнение към акциите с подправени вести, идват хакерски офанзиви, финансови изследвания на съперници, целенасочени оскърбителен акции и разпространяване на открадната информация.

В следствие под прикритие, траяло повече от шест месеца, кореспонденти от The Marker, Haaretz и Radio France съумяват да се показват за клиенти на Team Jorge. Контактът с скрито работещата организация става посредством медиатори.

В пет видео диалога и две визити на място Team Jorge дава на публицистите задълбочена визия за " машинната странна " на актуалните благоприятни условия за манипулиране: За да обхванат в частни мейли или профили в Telegram и да вземат известия или фотоси от там, израелците употребяват слаби места в световната GSM мрежа, наред с други неща. Според информацията на проверяващите Team Jorge евентуално употребява прихванати SMS известия (с кодове в нотификации), с цел да влиза по-късно в сметките на своите жертви като идната стъпка.

За огромната операция в обществените медии израелците са създали своя лична техническа платформа, наречена Aims, с която единствено с няколко кликвания на мишката могат да бъдат създавани достоверни потребителски профили.

Aims е редуциране от Advanced Impact Media Solutions - модернизиран софтуерен пакет, който управлява голяма войска от хиляди подправени хора в Twitter, LinkedIn, Фейсбук, Telegram, Gmail, Instagram и YouTube. Някои аватари даже имат сметки в Amazon с кредитни карти, биткойн портфейли и профили в Airbnb.

Те наподобяват толкоз правдоподобно, че платформите ги бъркат с достоверни консуматори. В някои случаи подправени сметки са употребявани за акции за дезинформация в продължение на години, без софтуерните платформи да вършат нищо по въпроса.

Екипът на Forbidden Stories имат доказателства, че хакери са проникнали в частния Telegram профил на почитан управител на акция в Кения, да вземем за пример. Освен да четат всичките му известия в действително време, те изпращат такива до други консуматори от името на жертвата.

Работили са в Гърция, Босна, Индонезия и Украйна.

Голяма част от тактиката им наподобява се върти към саботиране и дискредитиране на политическите противници на техните клиенти. В един от случаите се твърди, че са изпратил секс играчка посредством Amazon до дома на политик, за да сътвори у брачната половинка му неправилното усещане, че той има извънбрачна връзка, споделя Guardian.

Шефът на израелска компанията се появява под кодовото име Джордж. Става дума за израелския предприемач и някогашен боен Тал Ханан. Той ръководи компанията си от офис постройка в промишлен парк в покрайнините на Модиин - малко израелско градче покрай летище Тел Авив.

В първичното си показване пред публицистите под прикритие Ханан споделя: „ Сега участваме в едни избори в Африка … Имаме екип в Гърция и екип в Емирствата … [Завършихме] 33 акции на президентско равнище, 27 от които бяха сполучливи. “ По-късно той сподели, че е взел участие в два „ огромни плана “ в Съединени американски щати, само че твърди, че не се ангажира директно с политиката на Съединени американски щати.

Според саморекламата екипът е формиран от някогашни сътрудници, бойци и някогашни членове на специфичните елементи. Във вътрешни документи се споделя, че компанията предлага " специфични интервенции " и работи от 1999 година Разследването разкрива и някои връзки с тайните служби.

Израелецът сподели на репортерите, че одобряват заплащания в разнообразни валути, в това число криптовалути или пари в брой. Той споделя, че за интервенция в избори ще изиска сред 6 и 15 милиона евро.

Според Ханан инструментът Aims разрешава на потребителите да основават до 5000 бота за снабдяване на „ всеобщи известия “ и „ агитация “. Той е бил употребен в 17 предизборни акции.

Документи, изтекли в Guardian, демонстрират, че компанията поддържа контакти и със скандалната компания Cambridge Analytica.

В Нигерия и двете компании са били дейни в акцията за президентските избори през 2015 година На идната година Тал Ханан алармира на тогавашния началник на Cambridge Analytica Александър Никс, че ще го поддържа в президентската акция на Доналд Тръмп. Никс отхвърля.

През 2017 година Ханан, прочут още като Джоржд, явно се е опитал да прави бизнес с Cambridge Analytica на изборите в Кения, само че поисканите от него " 400 000 до 600 000 $ на месец " се виждат доста на Никс.

Cambridge Analytica нашумяха изключително с ролята си в цифровата акция на Доналд Тръмп. Злоупотребата с милиони потребителски данни на Фейсбук обаче потопи обществената мрежа в продължителна рецесия. В последна сметка Cambridge Analytica трябваше да подаде молба за фалит и беше разпусната.

Дейностите на Team Jorge са част от разрастващ се световен пазар на снабдители на услуги за дезинформация.

Вече са известни компании като Black Cube, която работи като частна разследваща работа, или групата Dark Matter, за която се твърди, че е шпионирала правозащитници и публицисти от името на Обединените арабски емирства.

Разкритията може да провокират стеснение за Израел, който е подложен на възходящ дипломатически напън през последните години поради износа на кибер-оръжия, които подкопават демокрацията и човешките права, написа Guardian.

Ханан е управлявал най-малко част от своите интервенции посредством израелската компания Demoman International, която е записана на уеб страница, ръководен от израелското министерство на защитата.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР