Поне 4-5 от деветте гласа в подкрепа на проруските кандидати

...
Поне 4-5 от деветте гласа в подкрепа на проруските кандидати
Коментари Харесай

Горан Благоев: Кръгът на митрополит Николай е дал гласове на проруските кандидати за патриарх

Поне 4-5 от деветте гласа в поддръжка на проруските претенденти за Български патриарх са пристигнали от митрополити, които се причисляват към кръга на Николай Пловдивски.

Това може да е " предизвестието " на митрополит Николай, който си направи самоотвод от избора: " Елате да видите кой ще ви сложа за патриарх, откакто не искахте мен ".

Това разяснява журналистът Горан Благоев - дълготраен наблюдаващ на Българската православна черква. Благоев цитира вътрешна информация от Синода, ден откакто бяха излъчени трима претенденти за престола на починалия патриарх Неофит.

Двама от тях, съгласно Благоев, са отявлено проруски настроени - става дума за Ловчанския митрополитГавриил и Видинския Даниил.

И за двамата са дали своят вот 9 души, само че едвам след 30-то и 42-ро следващо гласоподаване, т.е. с мъчно събрано болшинство на ръба на наложителния най-малко за кандидатура.

" Те излязоха с позиция против дейностите на Вселенския патриарх Вартоломей да признае самостоятелна черква в Украйна - нещо, което православните догми повеляват на дадена територия. След като има самостоятелна украинска страна, би трябвало да има и независима украинска черква ", сподели той в изявление за bTV.

Третият претендент - Григорий Врачански - се считал за равноотдалечен от процариградското и проруското лоби, само че съгласно Благоев, " балансьорът " също клони към Русия.

Финалният избор ще бъде изработен от патриаршеския изборен събор на 30 юни.

Благоев показа своя версия, съгласно която митрополит Николай ще направи всичко допустимо Григорий да стане патриарх, макар че индиректно е подкрепил да бъдат номинирани Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

Ако това се случи, Врачанската митрополия също ще би трябвало да избере нов архиепископ, а това ще даде опция на Николай да получи още една позиция на въздействие в Синода, разяснява още журналистът.

Той изрази песимистична прогноза за бъдещето на БПЦ без мощна и авторитетна персона отпред. Благоев даде образец с дейната работа на Румънската православна черква с хората.

" Когато Путин нахлу в Украйна, спомнете си по какъв начин украинските бежанци бяха посрещнати на границата в Румъния от доброволци на неправителствени организации, само че и от многочислени православни свещеници. Това в България не се случи ", сподели още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР