Тайна е какво работи спецпрокуратурата по проверката по Барселонагейт, след

...
Тайна е какво работи спецпрокуратурата по проверката по Барселонагейт, след
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата пази в тайна разпитала ли е Борисов за Барселона

Тайна е какво работи спецпрокуратурата по инспекцията по " Барселонагейт ", откакто се самосезира по проблема на 24 февруари. Говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов сподели пред " Сега ", че се снемат пояснения от всички забъркани, само че не посочи дали прокурорите към този момент са говорили с премиера Бойко Борисов, който в действителност е основен воин в сагата.

Пейчинов добави, че се събират и документи, в това число и по линия на интернационалното правно съдействие. Той предложи самообладание да мине 2-месечният период на инспекцията. Но не разяснява, че има инспекции, по които спецпрокуратурата работи по една година и повече. Като тази за жилището на финансовия министър Владислав Горанов да вземем за пример.

Скандалът " Барселонагейт " се развихри с нова мощ преди две седмици, когато испанският вестник " Ел Периодико " излезе с обява, обвързвана с парцели и компании в Барселона, които испанските управляващи ревизират за пране на пари. Изданието публикува три страници следствие, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура разследват дали министър председателят Бойко Борисов има отношение към " интернационална скица за пране на пари ", през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании - Numin Invest SL и Emma BGS SL, свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.

В петък " Сега " се свърза и с пиара на Борисов Севделина Арнаудова с въпроса дали министър председателят към този момент е дал пояснения, или дали е извикан занапред. Арнаудова не отговори.

Размърдване

Още предишния май Елена Йончева, която в този момент е евродепутат, сезира тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров по този проблем. Едва в този момент обаче по нейния сигнал има някакво оживление, демонстрира оскъдната информация за придвижването на преписката в електронното деловодство на прокуратурата.

На 25 февруари, т. е. ден откакто прокуратурата се самосезира по обявата в " Ел Периодико ", досиетата са пратени по подготвеност от Върховната касационна прокуратура в спецпрокуратурата. Там материалите на Йончева са присъединени към новата инспекция и в този момент " преписката е за решение при прокурор ", твърди онлайн деловодството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР