Tайланд има един от най-ексцентричните и скандални крале в света

...
Tайланд има един от най-ексцентричните и скандални крале в света
Коментари Харесай

Тайланд осъди мъж на 50 години затвор за обида на ексцентричния крал Рама Х

Tайланд има един от най-ексцентричните и скандални крале в света - Рама Х, който избира да прекарва дните си в немски ски курорти, вместо в родината си. Тайланд обаче има и най-свирепите закони за гонене на тези, които си разрешат да подлагат на критика монархията.

30-годишният политически деятел Монгкол Тирахот беше наказан на рекордните 50 години затвор поради " обиди " против краля.

Тирахот стига до тежката присъда поради изявления в обществените мрежи, жигосани като закононарушение против монархията.

Първоначално той е наказан на 28 година затвор през 2023 година.

В четвъртък обаче Апелативният съд в Чианг Рай призна Монгкол за отговорен за още към дузина нарушавания на закона за засегнатост на краля и добави още 22 години към присъдата му, излиза наяве от изказване на Тайландските юристи за правата на индивида (TLHR).

При това - наказването му е " понижено " с една трета от оптималния вероятен размер, тъй като мъжът въпреки всичко оказвал подпомагане на органите на реда.

Върховният съд на страната е отхвърлил настояването му за освобождение под гаранция. Досега Монгкол Тиракот е имал уебсайт за електронна търговия с облекла.



Критикуването на краля, кралицата или престолонаследника в Тайланд може да докара до оптималната присъда от 15 години затвор за всяко нарушаване. Всеки обособен Facebook-пост на подсъдимия против монархията се приема за независимо закононарушение.

Това прави даже говоренето за кралското семейство рискована активност.

Присъдите за наказаните по член 112 от Наказателния кодекс на Тайланд не са необичайност, като през последните години стотици хора са подведени под отговорност.

Предишният връх по закона за отбрана на краля се държеше от 65-годишната Анчан Преелерт, която през 2021 година беше наказана на 43 години за шерване на сериозни аудиозаписи в YouTube и Фейсбук. Първоначалната ѝ присъда от 87 година отнемане от независимост е понижена, откакто тя взема решение да се признае за отговорна.

От години правозащитни организации и деятели за независимост на словото настояват, че законът се употребява като политически инструмент за заглушаване на недоволството към тайландското държавно управление.

Всеки - както елементарните жители, по този начин и хора от държавното управление, може да подаде сигнал за засегнатост против името на краля, даже и да не е директно обвързван със случая.



Рама Х се възкачи на престола през 2016 година след гибелта на татко си. Богатството му се прави оценка на 40 милиардa $, той е един от най-заможните монарси в света. Живее в Бавария през по-голямата част от времето, има харем от няколко десетки дами.

Още преди да стане крал, той демонстрираше необичайно държание - един път беше засечен от папараци във очевидно несъответстващо положение, облечен единствено с пай бял потник и дънки.

Според доста правозащитници свободата на изложение в Тайланд е подложена на засилени офанзиви от 2020 година насам. Тогава в цялата страна избухнаха студентски митинги с искане за конституционни и демократични промени. Те упорстваха както за понижаване на властта и въздействието на военните в политиката, по този начин и за промени във авторитетната монархия.

По данни на TLHR от началото на тези митинги през юли 2020 година минимум 1 938 души са били преследвани за присъединяване си в политическите демонстрациии, като в 286 от тези случаи става дума за деца.

България имаше косвена " връзка " с ексцентричния крал на Тайланд през януари 2022 година, когато беше позволено той да прелети над страната на борда на задграничен боен аероплан.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР