Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и

...
Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и
Коментари Харесай

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като нуклеарната договорка от 2015 година сред Иран и великите сили се разпадна през годините, Техеран разшири и форсира нуклеарната си стратегия , намалявайки времето, което ще му е належащо за създаване на нуклеарна бомба, в случай че реши, макар че отхвърля да има такива планове.

Високопоставен пълководец на Иранската революционна армия сподели в четвъртък, че на фона на израелските закани. Въпреки че не беше ясно какво тъкмо има поради, а този термин нормално се отнася до страни, които, за разлика от Иран, имат нуклеарни оръжия, представяме разбор на Ройтерс по въпроса.

Рухване на нуклеарната договорка

Споразумението от 2015 година вкара строги ограничавания върху нуклеарните действия на Иран в подмяна на премахването на интернационалните наказания против Техеран. То понижи запасите на Иран от обогатен уран, оставяйки го единствено с малко количество, обогатено до 3,67% непорочност, надалеч от почти 90% непорочност, която е оръжейна степен.

По това време Съединените щати споделиха, че главната цел е да се усили времето, належащо на Иран, с цел да създаде задоволително материал за нуклеарна бомба - най-голямото настрана затруднение в оръжейна стратегия - до най-малко една година.

През 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп, налагайки още веднъж наказания на Техеран, които понижиха продажбите на нефт и удариха стопанската система му. и по-късно ги надвиши.

Сега Ислямската република е нарушила всички основни ограничавания на договорката , в това число къде, с какви машини и до какво равнище може да обогатява уран, както и какъв брой материал може да складира.
 WP: Иран е по-близо от всеки път до нуклеарно оръжие
WP: Иран е по-близо от всеки път до нуклеарно оръжие

Провалът на нуклеарното съглашение попречва опциите на МААЕ за наблюдаване и следствие

Нейните ресурси от обогатен уран, които бяха лимитирани до 202,8 кг по силата на договорката, възлизаха на 5,5 тона през февруари , съгласно последния тримесечен отчет на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, който инспектира заводите за обогатяване на Иран.

Сега Иран обогатява уран до 60% непорочност и има задоволително материал, обогатен до това равнище, в случай че бъде в допълнение обогатен, за две нуклеарни оръжия , съгласно теоретичното определение на Международната организация за атомна сила.

Това значи, че по този начин нареченото " време за пробив " на Иран - времето, което ще му е належащо, с цел да създаде задоволително оръжеен уран за нуклеарна бомба - е покрай нула, евентуално въпрос на седмици или дни.

МААЕ инспектира заявените от Иран обекти за обогатяване: надземно дружество и по-голямо, подземно в неговия комплекс в Натанц и друго, прикрито в планината във Фордо.

В резултат на това, че Иран престана да извършва детайли от договорката, МААЕ към този момент не може изцяло да следи производството и запасите на Иран от центрофуги - машини, които обогатяват уран, и към този момент не може да прави неочаквани инспекции. Това провокира спекулации дали Иран може да е основал скришен обект за обогатяване, само че няма съответни индикации за подобен.

Превръщането на урана в оръжие

Освен обогатяването на уран, стои въпросът какъв брой време ще отнеме на Иран да създаде останалата част от нуклеарно оръжие и евентуално да го направи задоволително малко, с цел да го сложи в средство за доставка като балистична ракета, в случай че реши. Това е доста по-трудно да се реши, защото не е толкоз ясно какъв брой знания има Иран.

Американските разследващи организации и МААЕ считат, че Иран е имал координирана стратегия за нуклеарни оръжия, която е спрял през 2003 година Той е работил върху аспекти на въоръжаването и някои работи са траяли до 2009 година, откри МААЕ в отчет от 2015 година

Иран отхвърля в миналото да е имал стратегия за нуклеарни оръжия, макар че висшият водач Али Хаменей сподели, че " в случай че желаеме, международните водачи не биха могли да ни спрат ".

Оценките за това какъв брой време ще е належащо на Иран за основаване на работещо нуклеарно оръжие нормално варират сред месеци и към година.

През март 2023 година висшият ръководителят на Комитета на началник-щабовете на Съединени американски щати по това време, военачалник Марк Мили, свидетелства пред Конгреса, че основаването на оръжие ще отнеме на Иран няколко месеца, макар че не сподели на какво се основава тази оценка.

В тримесечен отчет през февруари тази година МААЕ сподели: " Публичните изказвания, направени в Иран по отношение на техническите му благоприятни условия за произвеждане на нуклеарни оръжия, единствено усилват опасенията на генералния шеф по отношение на коректността и пълнотата на декларациите за гаранции на Иран. "

Дипломатите споделиха, че тези изказвания включват телевизионно изявление на някогашния ирански нуклеарен началник Али Акбар Салехи, в което той оприличи производството на нуклеарно оръжие с построяването на кола и сподели, че Иран знае по какъв начин да направи нужните елементи.
 Съединени американски щати и Англия удрят Иран с нови наказания
Съединени американски щати и Англия удрят Иран с нови наказания

След офанзивата на Техеран против Израел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР