Тъй като богатите хора имат по-голям въглероден отпечатък от бедните,

...
Тъй като богатите хора имат по-голям въглероден отпечатък от бедните,
Коментари Харесай

WIL: Богатите хора замърсяват повече, но бедните са тези, които плащат

Тъй като богатите хора имат по-голям въглероден отпечатък от бедните, те би трябвало да заплащат повече налози, с цел да компенсират това, се споделя в изследване на Световната лаборатория за неравноправие (WIL), оповестено преди идната конференция за климата COP26 в Глазгоу.

С връщането на равнищата на въглеродните излъчвания към нивото отпреди пандемията, най-новите данни демонстрират, че най-богатият 1% от популацията на Земята е изхвърлил 110 тона CO2 на глава през 2019 година, съобщи ръководителят на проучването, професорът от Парижкото учебно заведение по стопанска система и съдиректор на WIL Лукас Шансел.
 Дания подвига налога за въглеродни излъчвания Дания подвига налога за въглеродни излъчвания
Дания разгласи, че политическите партии на страната са се споразумели за климатична договорка, която проправя пътя за повишен налог върху въ...

По този метод техният дял е извънредно несъразмерен - 17% от общия размер на излъчванията в международен мащаб, осведоми Агенция Франс Прес.

Освен това, до момента в който най-богатите 10% са виновни за половината от всички излъчвания, на най-бедните 50% се пада едвам 12-процентен дял - при приблизително 1,6 тона въглероден диоксид на глава от популацията.

" Правителствата се нуждаят от нови източници на доходи, с цел да влагат в зелени инфраструктури ", сподели Шансел. " Един от методите за това е посредством прогресивни и екологични налози върху благосъстоянието. Такива принадлежности евентуално ще бъдат политически по-устойчиви от въглеродните налози върху потреблението, които засягат мощно групите с ниски приходи и не правят добра работа за понижаване на излъчванията на доста богатите. "

В изследването се открива, че през последните десетилетия тежестта на политиките в региона на климата, ориентирани към ограничение на изменението на климата, е " непропорционално понесена от потребителите с ниски приходи, по-специално посредством налозите върху въглеродните излъчвания и силата.
 Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни излъчвания през 2050г. Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни излъчвания през 2050г.
Исторически миг за Нова Зеландия и за международното законодателство в региона на битката с климатичните промени. Страната одобри закон,...

" Следва да се сложи по-голям акцент върху политическите принадлежности, ориентирани към по-богатите групи, посредством налози върху собствеността на замърсяващи активи ", като да вземем за пример вложения в изкопаеми горива.

Проучването демонстрира, че освен богатите са склонни да замърсяват повече, само че и развитите страни имат доста по-висок въглероден отпечатък, когато се вземе поради вносът и потреблението на артикули, създадени в чужбина. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР