Тай дзи цюан, тай дзи или тай чи – кое

...
Тай дзи цюан, тай дзи или тай чи – кое
Коментари Харесай

Великият предел

Тай дзи цюан, тай дзи или тай чи – кое е вярното? И какво е смисъла на името на това източно изкуство?
И трите разновидността са верни, става въпрос по-скоро за правилното наречие от китайски език. Този тон на китайски е сред „ дзъ “ и „ джъ “, т.е. нещо като „ тай джзи “, което за нас е мъчно за произнасяне, а и не може да се съобщи тъкмо в писмен тип с нашата писменост. Руското изписване е „ тай дзи “, до момента в който в Западна Европа и в Америка най-често се употребява „ тай чи “. Що се отнася до това дали да използваме цялото название „ тай дзи цюан “, или по-кратките форми, частицата „ цюан “ или „ чуан “ се прибавя, с цел да отбелязя бойните изкуства т.е. „ тай дзи чуан “ ще рече просто “бойното изкуство тай чи “. Като значение тай чи няма дословен превод, значи „ популярен лимит “.Тай чи е лимитът сред хаоса и реда, придвижването и покоя, то е черната точка в бялото и бялата точка в черното. Но тук към този момент навлизаме във философската основа на тай чи – дао, а тя не може да се изясни с думи.

Как поражда тай чи и какво съставлява – лечебна гимнастика, бойно изкуство или духовна процедура... постоянно е наричано „ китайската йога “?
Легендата гласи, че тай чи е основано като бойно изкуство в планината У Дан от даоисткия духовник Джан Сан Фън. Някои източници настояват, че тай чи формата му се дава по време на сън, а съгласно други източници монахът основава бойното изкуство, като следи борба сред змия и жерав и имитира техните придвижвания.

В днешно време тай чи се употребява и като бойно изкуство, и като лечебна гимнастика, и като енергийна процедура, сходна на други източни практики като йога. Зависи от практикувания жанр, както и от това на кой аспект ще акцентира учителят. Има няколко разнообразни стила тай чи, които носят името на съответните семейства, в които се предават от потомство на потомство. Най-разпространени са Чън жанр, Ян жанр, два типа У жанр, Сун и Хао жанр. Стиловете се разграничават по форма, само че се базират на едни и същи правила.

В последните години бяха оповестени проучвания, съгласно които постоянните тренировки по тай чи оказват благотворно въздействие при редица здравословни проблеми. Какви са главните изгоди от тай чи за здравето?
Тай чи оказва най-силно благотворно въздействие върху опорно-двигателния уред, някои хронични вътрешни болести и такива вследствие от стрес. Тай чи  работи с самостоятелната витална сила, като се насочва чи по енергийните меридиани на тялото. Чрез избрани придвижвания центровете по тези меридиани се задействат сходно на стимулацията при акупунктура или акупресура.
Има ли подобаваща възраст човек да стартира да се занимава с тай чи?
Няма ограничавания на възрастта, тай чи става за всеки, тъй като не е нападателна система, не натоварва прекомерно тялото за разлика от други спортове, които не са толкоз щадящи. Човек би трябвало да реши обаче какво търси – дали желае да учи бойното изкуство, или търси изгоди за здравето. На начинаещите предлагам да проучат и да изберат най-подходящия за тях жанр. Може да се каже, че Ян стилът е по-медитативен, с малко по-плавни придвижвания и по-често се употребява за здраве и за реализиране на релаксация и покой, до момента в който формата на фамилия Чън е малко по-експлозивна. В Чън жанр има някои видове придвижвания, клякания и подскоци, които са по-натоварващи за възрастните или за хора с към този момент разтърсено здраве, само че пък може би се костват по-ефектни на младежи, които незабавно търсят бойния детайл.

В нашия клуб са идвали и доста възрастни хора, и деца. Най-възрастният ми възпитаник беше на 82-83 години. Идваше на тренировки с колело, практикуваше и йога, като цяло търсеше изгодите за здравето, а и му харесваха заниманията, добре се справяше.

Децата доста бързо усвояват придвижванията, само че им е мъчно да се концентрират за дълго време. Особено при Ян стила ги затруднява този медитативен детайл. За тренировките по тай чи не е нужна специфична подготовка или екипировка, задоволително е да има предпочитание. Тренира се с необятно спортно облекло и спортни обувки, с цел да му е комфортно на човек при загрявката и при упражненията, да може тялото да се движи свободно.



Шъфу Силви Велев е преподавател по бойното изкуство тай чи с дългогодишна процедура. Сертифициран е от Световната Тай чи асоциация по Ян семеен жанр, с глава на семейството занаятчия Ян Дзюн. Велев е създател на Тай чи академия “Небесен змей ”в София, занимава се също по този начин с китайска живопис и краснопис.

Прочетете цялото изявление в брой 11/2020 година на Списание 8
Купете броя от тук



Гледайте тук срещата ни със Силви Велев в LIVE В 8 със Списание 8
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР