Татяна Чохаджиева се занимава предимно с портретна, сватбена и семейна

...
Татяна Чохаджиева се занимава предимно с портретна, сватбена и семейна
Коментари Харесай

Татяна Чохаджиева: Фотографията е изкуство, което гледа със сърцето

Татяна Чохаджиева се занимава най-вече с портретна, сватбена и фамилна снимка. Най-интересни за нея са индивидът, страстите му и връзката с неговата среда.

" Избрах " Сърце в очите " за мото на моята фотографска работа, тъй като най-точно разказва отношението ми към хората, които фотографирам. За да се получат хубави фотоси, би трябвало да съпреживееш обстановката, да обикнеш индивида насреща, да се поставиш на неговото място, да изпиташ неговата страст. Вярвам, че хората на изкуството са на първо място чувствителни и прочувствени персони, а по-късно - надарени, образовани или натрупали процедура експерти ", споделя Татяна за БНР.



Татяна Чохаджиева възприема фотографската си работа като изкуство, което предлага пътешестване във времето. 

" Искам, когато хората видят моя фотография, която съм правила по време на тяхно събитие или фотосесия - единствено с един взор да се пренесат още веднъж в собствен благополучен миг и да изпитат всички радостни страсти, вълнували ги тогава. Искам да извадя на показ и да запазя във времето хубостта на моите " модели ", излъчването, харизмата, насъбраната мъдрост и опит, присъщите черти, моментното въодушевление и страст ".



 Татяна има вяра, че във всеки момент от живота си човек е хубав. Независимо от всички свои дефекти. Или точно поради тях, тъй като в действителност те му придават характерност и обаяние.

" Разбирам терзанията на хората, които за първи път застават пред обектива ми или по принцип не обичат да се снимат. Мога да се похваля, че постоянно се виждат в нова светлина и се харесват на фотосите, които сме основали дружно. Много одобрявам думите на шведския стихотворец Тумас Транстрьомер: " Нося своите предходни лица по този начин, както едно дърво носи годишните си пръстени. Те съставляват сбора от всичко, което съм. Огледалото отразява единствено моето последно лице, само че аз усещам в мен всички останали ". Моят фотоапарат е моята машина времето, която сплотява всички лица на индивида насреща ", споделя Татяна.





За Татяна Чохаджиева фотографията е и метод да съобщи позиция. Нейни фотоси са взели участие в изложения, отдадени на антиправителствени митинги, живота в бежанските лагери, митинги против закона за горите, митинги на родители на деца с увреждания. Различни онлайн издания разгласяват и нейни фотосите от мирните шествия в поддръжка на Украйна.





От 2014 година работи като фотограф на свободна процедура. Има оценки от влиятелни интернационалните организации за сватбена и фамилна снимка, както и от български фотографски конгреси.

За още фотоси на Татяна;
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР