Тато и Людмила обичали чушки с боб, качамак и баница,

...
Тато и Людмила обичали чушки с боб, качамак и баница,
Коментари Харесай

Това е Бай Дончо - готвачът на Тодор Живков

Тато и Людмила обичали чушки с фасул, качамак и баница, споделя фамозният Бай Данчо

Готвачът на Тодор Живков Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо, най-накрая се пенсионира. Той излезе в подобаващ отдих на достолепните 75 години! Майсторът на черпака до предходната година заместваше сътрудници в скъпарски заведения за хранене на хотели. Сега обаче се е отдръпнал, написа Ретро.

„ Дойде време да си умря. Тръгнали сме в този момент с жена ми за празник на дъщерята във Варна. Тя ще стане на 50 години. Много неща видях, претърпях, време ми е за отмора “, споделя с усмивка Бай Данчо. Той не посочи размера на пенсията си, само че добави, че нито е от най-ниските, нито от най-високите. И разкри, че трудовият му стаж е цели 46 години!

Брежнев, Чаушеску, Фидел Кастро и Саддам Хюсеин са яли от ръката на Бай Йордан Стоичков. Той е хранил и всевъзможни непознати делегации, пратеници и дипломати дълги години, когато са били посетители на някогашния Първи Тодор Живков.

Йордан Стоичков работил в системата на Управление безопасност и охрана (Пето управление н, а по-късно става персонален готвач на Тато. „ Не можеш да станеш готвач на Тодор Живков с посредничество. Тук връзките не играят. Извоювал съм си го – очевидно не съм неприятен готвач “, споделя Стоичков.

От дългогодишната си работа с Първия Бай Данчо пази единствено положителни мемоари. Живков е знаел за проблемите на всеки един от личния състав. Людмила Живкова, както и татко ѝне обичали месо, а типичната наша кухня – чушки, пълнени с фасул, фасул супа, правешка баница – обичаната на Тато, качамак. Продуктите на всички от Политбюро се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, преди да отидат в кухнята. Но Живков в никакъв случай не ядял храна, приготвена от други готвачи.

„ Живков не сядаше в никакъв случай самичък на масата. Когато нямаше посетители, канеше някой от личния състав да му прави компания “, спомня си Бай Данчо. За менюто се грижила здравната сестра Ани Младенова и тя решавала какво ще яде Живков. „ Ако да вземем за пример ни каже, че е качил килограми, готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица любеница и таратор, само че по негово предпочитание “, спомня си готвачът.

Бай Данчо е и създател на няколко хитови книги, издадени от „ Милениум “. Сред тях са кулинарната библия „ Всички мои предписания “, „ Ловните предписания на Бай Данчо “, „ Аз, готвачът на Живков “, „ Вълшебните предписания на Бай Данчо “.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР