Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското

...
Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското
Коментари Харесай

Боряна Димитрова посочи и потенциалните коалиции в следващото НС

Търсят се външни фактори, които да могат да сглобят българското държавно управление.

Това съобщи пред БНР Боряна Димитрова, социолог  от Алфарисърч “. „ Малко цинично е да разчитаме на войната в Украйна или на натиска поради Шенген, за може да си сглобим държавно управление. Не би трябвало стечението на геополитически фактори или на външно-политическа настройка на силите да основава българското държавно управление “, сподели още Боряна Димитрова и добави, че не чака на идния избор доста по-различни резултати. 

„ Има обаче две разнообразни неща. Когато се оформят два по-големи блока - единият е ГЕРБ-СДС, другият - ПП-ДБ, това прави конкуренцията по-оспорвана и увлича повече гласоподаватели. Преди имахме едно по-фрагментирано пространство. По-високата готовност за вота прави по-трудно оползотворим вота за партиите, които са покрай бариерата от 4%. Това би понижило и вариантите за основаване на правителство в разнообразни конфигурации. ГЕРБ имаше предпочитание да сформира държавно управление и в предходния парламент. По-голямата опозиция идваше от Политическа партия, които имат по-радикални последователи и по-трудно биха им обяснили съюз с партията на Бойко Борисов “, отчете социологът. „

Боряна Димитрова уточни и евентуалните обединения в идващото Народно заседание. „ Възраждане “ е недопустим сътрудник и за Политическа партия, и за ГЕРБ. Има кардинално разнообразни позиции по външно-политически тематики. ГЕРБ са подчертавали, че може да се образува евроатлантическа коалиция с Движение за права и свободи. Силно се раздалечиха позициите сред Българска социалистическа партия и Политическа партия, освен по въпроса с Украйна. Малките партии няма да могат да сформират държавно управление. То може да стане единствено с някоя от огромните. Вероятно като най-припознавана опция би било ГЕРБ с обединяването ПП-ДБ, само че при доста ясни задължения “.

Важна причина за сформиране на държавно управление е реториката в границите на предизборната акция, уточни Димитрова. „ Възможно е след 2 април да се взема решение същата задача. Това може да стане само, в случай че политическите сили очертаят друга тактика. До момента виждам прекомерно доста пристрастености и взиране в разликите, както и предпочитание да се активизират твърдите симпатизанти, без да се търси по-широка поддръжка. Няма сериозен възторг доста хора да отидат до урните “.

В един миг партиите стават заложници на личните си гласоподаватели, изясни социологът. „ Ако ги радикализират в границите на акцията, по-късно няма да могат да създадат държавно управление. Не мисля, че войната в Украйна може да обоснове обединения. Има значение по какъв начин наподобява България в една обстановка, в която Европейски Съюз би трябвало да се оправя с доста провокации. Това е по-мощен катализатор “, счита Димитрова.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР