Търсят се лаптопи за онлайн обучение на ученици от Украйна. От

...
Търсят се лаптопи за онлайн обучение на ученици от Украйна.
От
Коментари Харесай

Търсят лаптопи за ученици от Украйна


Търсят се преносими компютри за онлайн образование на възпитаници от Украйна.

От през вчерашния ден украинските възпитаници се върнаха в клас виртуално. Първо ще се учат най-малките. 

Опакован през днешния ден следобяд в София, този таблет отпътува за Видин, където фамилията на Любов Ивановская го чака. 

" Имаме единствено телефони, само че те не са задоволителни, с цел да се обезпечи качествено обучение. За това са ни нужни преносими компютри и таблети ", казва Любов Ивановская пред Нова телевизия.

Внуците на Любов застанали пред телефона, с цел да се върнат, въпреки и оналйн, в класната стая с голямо предпочитание. 

" Възможността да учат, въпреки и онлайн, е доста значима за тях, тъй като по този начин те се чуват още веднъж дружно със своите връстници. Така те са психически оправдани. Чуват се се своите учители, споделят кой какво претърпява ", споделя  Любов 

В София Фондация " BCause " разпределя даренията. Освен таблети има потребност и от преносими компютри. 

" 1/3 от идващите в България украинци са деца и освен че имат потребност от настаняване и поддръжка, те имат потребност да не престават образованието си ", казва Елица Баракова, Изпълнителен шеф на фондация  " BCause ".

Олга Махновська идва с трите си деца от Одеса. Едно от тях има опция да се върне в клас, само че за това е необходим компютър. 

" За учебно заведение имаме потребност от един преносим компютър, тъй като имаме един, който обаче е доста остарял и детето няма по какъв начин да учи с него. Опитахме през телефона, само че с него не се получава ", споделя Олга. 

За да подкрепи хора като Олга, просветителното министерство ревизира за свободни устройства в системата. 

" Ако се окаже, че сме задоволили българската система, в случай че има опция, ще предоставим краткотрайно такива такива устройства ", съобщи министърът на образованието Николай Денков.

78 деца от Украйна към този момент са поискали да тръгнат на учебно заведение у нас. Образователната система е подготвена да ги одобри, даже броят им да се усили, увери пред NOVA  министър Денков. 

" Идеята е непосредствено да влязат в часовете, дружно с българските деца в паралелките. Ясно е,че изначало няма да схващат, само че незабавно с това стартира тяхното образование по български. Има обезпечени учители и има финансиране ", добави Николай Денков.

Свободните места в учебните заведения у нас са 65 000 хиляди Най-много са във Варна, Велико Търново и Бургас. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР