Търси се спешен вариант как да бъдат компенсирани земеделските производители

...
Търси се спешен вариант как да бъдат компенсирани земеделските производители
Коментари Харесай

С 300% е скочила цената на водата за напояване, земеделци са в протестна готовност

Търси се незабавен вид по какъв начин да бъдат обезщетени земеделските производители поради внезапно поскъпналата вода за напояване от началото на март - с близо 300%. Това оповестиха от земеделското министерство.
Прочетете още
Така плануваният за през днешния ден митинг на земеделците беше отсрочен в очакване казусът да се реши, само че хората остават в протестна подготвеност.

От първи март " Напоителни системи " внезапно подвигнаха цените на водата за поливане с помпи - от 17% до 300%.



От държавното сдружение обясниха повишаването с по-високите цени на тока за помпите,ремонтните действия и по-високите работни заплати.

Александър Миндачкин е зърнопроизводител от пазарджишкото село Ивайло. Отглежда 14 000 декара с царевица и пшеница. Твърди,че по-скъпата вода изцяло е объркала проектите му и в този момент ще би трябвало да заплати 25 000 лева допълнително.

" Аз отглеждам царевица. Там нарастването е най-голямо, по-малко е при ориза и приблизително при зеленчукопроизводството. Имаме уверението, че ще бъде анулирана тази заповед, която регламентира новите цени на водата и ще се договаря за по-ниска цена на водата. Изчакваме да забележим ", разяснява производителят пред Българска национална телевизия.

Миндачкин твърди, че в Румъния водата за поливане е безвъзмездна. Производителите на ягоди и малини у нас също са наранени. Докато през предходната година водата за поливане на декар е била сред 80 и 120 лева, в този момент е сред 700 и 800 лева



На среща сред земеделските производители и напоителни системи беше реализирано съглашение да се търси вид, при който фермите да бъдат подкрепени.

" Ще намерим метод да компенсираме за тази година земеделските производители поради скъпата вода за напояване, като ще покрием разликата в цената на водата за напояване тази година спрямо предходната.Това може да направи и служебният кабинет - без парламент и без постоянен кабинет ", изясни Тодор Джиков,зам.- министър на земеделието.

Земеделското министерство приготвя разбор, въз основа на който би трябвало да се пресметна какъв запас е нужен за обезщетенията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР