Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане

...
Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане
Коментари Харесай

Човек, пътувал с Титан: Трябва да си чисто луд

Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане на останките на кораба " Титаник ", доближава (а съгласно някои оценки може би към този момент е достигнало) през днешния ден сериозния 96-часов предел на доставяне с О2, когато се чака въздухът на петимата души на борда да свърши, информира Асошиейтед прес.

Батискафът " Титан ", проектиран да има ресурс от въздух за към четири дни, е спуснат в северната част на Атлантическия океан рано в неделя. 

Специалисти подчертаха, че това не е тъкмо пресмятане и срокът може да бъде продължен, в случай че хората на борда са подхванали ограничения, с цел да запазят кислорода допустимо по-дълго. 

Какво представлява капсулата " Титан " - споделя? 
" Истинска покруса "
Океанологът Том Детуайлър споделя пред CNN, че даже капсулата да бъде открита в оставащите часове до изчерпването на запасите от О2, на такава дълбочина не е допустимо вътре да се подаде свеж О2. Единственото избавление би било капсулата да бъде извлечена на повърхността и да се разбие люкът, само че това ще отнеме часове, споделя специалистът.

" Аз самият съм се потапял с тази капсула и познавам двама души, които сега са на борда ѝ ", споделя пред немската социална медия АРД немският бизнесмен Артур Лойбл.

" Напрегнат съм, боли ме, мъчително ми е. Мислено съм с тези хора и техните фамилии. Там долу сигурно се разиграва същинска покруса. Ужасно е да прекараш толкоз доста време в капсулата ", прибавя Лойбл.

Предприемачът разказва потискащата ситуация в подводницата така: петимата пасажери седят компактно притиснати един до различен на пода, като не могат нито да се изправят, нито даже да коленичат. Поради теснотията краката им са напряко преплетени, вътре е мрачно, а ситуацията въобще не е подобаваща за хора с клаустрофобия. На борда няма тоалетна, а в капсулата царува мраз - около 4 градуса по Целзий. Люкът има диаметър единствено 40 сантиметра и съгласно непотвърдени информации, които Лойбл е получил от САЩ, това прозорче е планувано да издържа на водното налягане единствено до 1300 метра дълбочина.

" Просто не желая да си представям какво е в капсулата ", казва Лойбл.

Според Лойбл причина за злополуката са проблеми с електричеството и акумулаторите. Той споделя по какъв начин през 2021 година при спускането във водата част от стабилизаторите на капсулата се прекършили, заради което трябвало да върнат " Титан "  на борда на кораба и да поправят счупеното.
" Трябва да си чисто вманиачен "
" Мисля, че всичко е въпрос на пари. Аз си платих през 2017 година, когато гмуркането струваше 110 000 $. Днес цената към този момент възлиза на 250 000 $. Сигурността на борда е единствено въпрос на пари. (…) Навремето ни продаваха това странствуване като напълно несъмнено, само че трябваше да подпишем документи, съгласно които всичко това може да приключи със гибел - като при интервенция. Ние трябваше да освободим уредниците от отговорност. Като се замисля в този момент - това е било безпаметна случка. (…) За да го направиш, би трябвало да си напълно вманиачен. Да си авантюрист, само че в добавка и чисто вманиачен ", казва Артур Лойбл.
Търсенето продължава
Още кораби и други плавателни съдове са изпратени на мястото, където подводницата изчезнала, а бреговата защита на Съединени американски щати сподели през днешния ден, че подводен робот, спуснат от канадски транспортен съд, е стигнал океанското дъно и е почнал да търси " Титан ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Американските ласти се надяват, че подводни звуци, които бяха чути, може да оказват помощ за ограничение на площта на издирването, чийто обсег е два пъти по-голям от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина 4 километра.

Френски транспортен съд с робот за дълбоководно гмуркане е достигнал зоната за търсене на подводницата, заяви през днешния ден френският институт за морски проучвания " Ифремер ", представен от Ройтерс.

Изследователският транспортен съд " Атланте " първо употребява ехо-звук, с цел да направи точна карта на морското дъно, с цел да може търсенето на робота да бъде по-целенасочено, съобщи институтът.

Англия включи експерт по подводници в екипа, който търси " Титан ", заяви през днешния ден представителят на министър-председателя Риши Сунак.

Той сподели още пред кореспонденти, че аероплан е доставил профилирана техника от Обединеното кралство, с цел да подкрепи търсенето.

В неделя следобяд бе обявено, че " Титан " е изгубил курса си на към 700 километра южно от Сейнт Джонс, в канадската провинция Нюфаундленд, до момента в който е бил на път към мястото, където преди повече от век е потопен емблематичният океански лайнер.

Компанията за подводни изследвания " Оушънгейт експедишънс ", която провежда спусканета на подводвицата, от 2021 година изследва останките от " Титаник " и подводната екосистема към него. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР