Търсенето изпреварва предлагането по много маршрути. Влаковете са пълни, а

...
Търсенето изпреварва предлагането по много маршрути. Влаковете са пълни, а
Коментари Харесай

Сериозни проблеми пред пътническите влакове в Европа

Търсенето изпреварва предлагането по доста направления. Влаковете са цялостни, а цените постоянно са прекомерно високи, което принуждава доста пасажери да употребяват по-малко екологични типове превоз.

Европейците желаят повече направления и повече влакове по съществуващите направления сред огромните градове, чието разширение сега е възпрепятствано от непълен потенциал, политически проблеми и незадоволителни вложения.

За разлика от самолетните компании, които могат да прибавят нови направления в границите на месеци, построяването на нови високоскоростни железопътни линии лишава десетилетия и милиарди долари, изключително когато те пресичат интернационалните граници.

В момента едно от най-големите трудности е тунелът под Ламанша -

подводната железопътна връзка сред Англия и Франция, която е благосъстоятелност на Eurostar - високоскоростната влакова услуга, свързваща Лондон, Париж, Брюксел и Амстердам, написа CNN.

Eurostar се конкурира с самолетните компании по натоварените европейски въздушни направления, само че понастоящем

не може да се възползва от голямото неизползвано търсене заради проблеми с потенциала на гарите в Лондон, Париж и Амстердам,

както и заради хроничния дефицит на чиновници за граничен надзор в Обединеното кралство.

Въпреки че има задоволително място на специфичните високоскоростни железопътни линии, които употребява в Обединеното кралство, Белгия, Франция и Нидерландия, и през тунела под Ламанша, граничният личен състав не може да обработва задоволително пасажери на всеки час, с цел да запълни влаковете с 900 места.

Това значи, че някои от тях отпътуват с незаети места.

Добавянето на още влакове би претрупало гарите в центъра на градовете (Eurostar оповестява, че стопира услугите сред Лондон и Амстердам за шест месеца от юни 2024 година, до момента в който се извърши рационализация на терминала на услугата в Нидерландия).

Въпреки това смяната може да настъпи преди края на това десетилетие.

След съвсем 30-годишен монопол Eurostar внезапно се изправя пред голям брой нови кандидати по главните си интернационалните направления, като конкуренцията предлага вероятността за повече влакове, по-голям избор и по-ниски цени.

Десет пъти по-хубаво, в сравнение с със аероплан

Лондон може да се снабди с спомагателни високоскоростни влакове до Белгия и Нидерландия според амбициозни проекти, показани от новия стартъп Heuro на 14 ноември.

Създадено от трио холандски бизнесмени, Heuro има за цел да се конкурира непосредствено с Eurostar по маршрутите Амстердам-Париж-Лондон от 2028 година, като предлага до 15 пътувания дневно до Лондон и 16 до Париж.

Вдъхновени от триумфа на италианския частен оператор Italo и конкуренцията на високоскоростните железници в Испания и Франция, създателите на Heuro желаят да трансферират пасажерите от аероплан към трен по някои от най-натоварените въздушни направления на къси дистанции в Европа.

" Искаме просто да понижим цените и повече хора да слязат от самолетите и да се качат на влаковете ",

споделя създателят на Heuro Румер ван ден Бигелаар.

" Все още има 55 полета дневно от Амстердам до Лондон и назад, което съгласно мен е доста ", добавя той. " И това, при съществуването на тунел с високоскоростна линия. Лично за мен пътуването с трен е 10 пъти по-приятно от това със аероплан. Към Лондон към момента има проблеми с потенциала във връзка с паспортния надзор, само че сходно нещо може да бъде решено. 

Eurostar постоянно е много цялостен. Ако стартираме да пускаме влакове и там, се надяваме, че цените ще паднат. "

Heuro към момента не е разкрила какъв брой ще костват билетите ѝ, само че възнамерява да подбие цената на Eurostar и в случай че успее, ще добави още връзки с други градове. Eurostar съобщи, че не разяснява сходни известия и е съсредоточена върху увеличението на устойчивите пътувания в Европа.

Според данни, оповестени от ALLRail, която съставлява частните железопътни оператори на европейския железопътен пазар, конкуренцията на високоскоростните железници в Италия и Испания е

съдействала за увеличение на честотата на услугите, понижаване на цените на билетите с до 40%

и увеличение на пазара с до 300% по някои направления през последното десетилетие.

Президентът на ALLRail Ерих Форстър приветства известието на Heuro, като съобщи: " Конкуренцията в Италия докара до по-голям избор и повече влакове. Това явно е решението и за северозападния европейски пазар на високоскоростни влакове.

" Казано по-просто,

започващи предприятия като Heuro са бъдещето на пътническия железопътен превоз.

Очакваме с неспокойствие да се появи опция на сегашната обстановка, при която - единствено с един оператор Eurostar - пазарът е  незадоволително обслужван. "

Завръщането на Virgin?

Съобщението на Heuro пристигна единствено три дни, откакто английският вестник The Daily Telegraph заяви, че империята Virgin на Ричард Брансън желае да се завърне в железопътния бранш, с цел да се конкурира с Eurostar, четири години след последния си контракт в Обединеното кралство.

Въпреки че историята беше отхвърлена като нечиста сделка от Virgin, отчетът твърди, че някогашен началник на Virgin Trains е бил набелязан да оглави новата интернационална железопътна компания, свързваща Лондон и Париж.

Брансън и преди е казвал, че има " незавършена работа " в железопътния бранш

и Virgin може да се трансформира в сериозен съперник на Eurostar, в случай че слуховете се окажат правилни.

Испанският стартъп Evolyn, също подсилен от богати вложители, беше първият, който сподели категоричен интерес  през октомври.

Той разгласи проектите си да насочи предизвикателство към Eurostar по маршрута Париж-Лондон от 2025 година, като услугата ще се разгърне в целия си капацитет през 2026 година Експерти от железопътния бранш обаче показаха съществени подозрения дали тази цел е постижима.

Тъй като сега се създава единствено един вид трен - създаденият от Siemens e320 на Eurostar, който има позволение да се движи в тунела под Ламанша, а

индустриалните линии на Siemens са изцяло заети с голяма поръчка за немската Deutsche Bahn,

Evolyn се обръща към френския транспортен колос Alstom и може да употребява влакове, сходни на последното потомство TGV-M.

Alstom съобщи, че към този момент е единствено в развой на разискване с новата компания.

Тъй като заводът на Alstom в Ла Рошел също е поел ангажимент да построи 100 TGV-M за френските национални железници SNCF през идващите 10 години, възможностите на Evolyn да получи нови влакове, проектирани, издигнати и позволени за по-малко от две години наподобяват в действителност доста дребни.

За да обслужват Лондон, и тримата кандидати са изправени пред едни и същи трудности.

Всички те ще би трябвало да се снабдят с високоскоростни влакове, съвместими със строгите противопожарни правила на тунела под Ламанша, както и със системи за сигурност и електрозахранване в до пет страни.

Експертът по европейските железници Джон Уърт съобщи пред CNN: " Поръчайте влакове от Siemens и може би ще получите нов трен през тунела до 2028 година, само че по-вероятно е до 2030 година Няма фундаментална причина, заради която да не можете да построите TGV-M, който да е съчетаем с противопожарните правила на тунела под Ламанша, само че до момента това не е направено - и ще ви трябват 12 месеца, с цел да получите утвърждение за нов дизайн. "

Испанският производител на влакове Talgo предлага допустима опция.

Нейният нов високоскоростен трен " Avril ", който сега се подлага на финални проби в Испания и Франция,

ще се употребява за интернационалните транспорти, свързващи Мадрид и Барселона с френски градове, и притегли вниманието на френските компании, които се надяват на отворен достъп - Le Train и Kevin Speed.

Talgo евентуално ще бъде в положение да достави подобаващи високоскоростни влакове по-рано от Alstom, макар че ще би трябвало да преработи Avril, с цел да дава отговор на разпоредбите на тунела под Ламанша, и да получи утвърждение на новия вид от регулатора на тунела и притежателите на инфраструктурата във Франция и Обединеното кралство.

Този развой евентуално ще се мери по-скоро с години, в сравнение с с месеци, което значи, че всеки нов трен ще бъде доставен към края на това десетилетие.

" И като че ли всичко това не е задоволително комплицирано, новите оператори се сблъскват с компликациите при намирането на трасета разпределените по разписание слотове за всяка услуга, което е извънредно комплицирано, в натоварени гари като парижката Gare du Nord, както и с потенциала на терминалите заради тежките гранични инспекции след Брекзит ", прибавя Джон Уърт.

" Това е изключително комплицирано на лондонската гара Сейнт Панкрас, която разполага с малко място за разширение на оборудванията за паспорти и сигурност. Нито едно от тези неща не е непреодолимо, само че не е по никакъв начин елементарно. "

По-голям и по-добър

Вероятно най-сериозното предизвикателство пред Eurostar се обрисува по направления, незасегнати от политическите и оперативните проблеми, които спъват високоскоростния трен до Лондон.

Дъщерното сдружение на Италианските железници QBuzz е подало заявление до нидерландския орган за защита на конкуренцията за позволение да експлоатира линиите Амстердам-Брюксел-Париж и Амстердам-Кьолн-Франкфурт (в конкуренция с немската Deutsche Bahn), употребявайки високоскоростните влакове Frecciarossa, които към този момент се употребяват с огромен триумф в Италия, Испания и Франция.

QBuzz чака да открие новите си направления през януари 2027 година

През последните две години италианската Trenitalia направи голямо усещане по маршрутите Париж-Милано и Париж-Лион, където Frecciarossa се конкурира директно с TGV. От декември 2021 година насам броят на пасажерите по маршрута до Милано се е нараснал с 58%, а цените на билетите са намалели приблизително със 7%.

" Този нов образец, както и други, като конкуренцията на SNCF и Trenitalia с испанските железници, демонстрират по какъв начин конкуренцията на дълги дистанции сред обичайните оператори води до прекосяване към пътнически железопътен превоз ", споделя Ник Брукс, общоприет секретар на ALLRAIL, група, представляваща частни железопътни оператори.

Европа има за цел да удвои потреблението на високоскоростни железопътни линии до 2030 година да утрои сегашните равнища до 2050 година

Тези извънредно амбициозни цели могат да бъдат реализирани единствено посредством масирано и ускорено разширение на мрежата за високоскоростни влакове.

Отварянето на съществуващите високоскоростни железопътни линии за нови оператори ще помогне за основаването на нов потенциал и привличането на повече пасажери посредством нови направления, по-ниски разноски и повече благоприятни условия за пътешестване, само че обвързваните с това провокации не трябва да се подценяват.

Алберто Мацола, изпълнителен шеф на Общността на европейските железници (CER), съобщи, че неговата организация желае да види високоскоростна железопътна мрежа, която да свързва всички огромни градове, градски възли и летища.

" С налични и комфортни влакове железницата ще се трансформира в желан тип превоз ",

споделя той пред CNN, като акцентира, че е належащо всички 27 страни от Европейския съюз да влагат във високоскоростни железници.

" Нашето проучване ясно демонстрира забележителните социално-икономически изгоди, както и тези за устойчивото развиване от високоскоростна железопътна мрежа в целия Европейски Съюз ", сподели той. " Дългосрочните стопански изгоди, възлизащи на към 800 милиарда $, ще бъдат доста по-големи от разноските - почти 587 милиарда $ - и тези връзки ще доведат до извънредно увеличение на броя на пътуващите с железопътен превоз и на пазарния дял. "

Брукс от ALLRAIL прибавя: " Искаме да забележим високоскоростни влакове с 1000 места всеки, които постоянно да свързват места в Европа. Това ще докара до ниски цени на билетите и високи доходи. Докато другите конкурентни типове превоз на дълги дистанции си слагат цели за " нулеви чисти излъчвания ", железопътният превоз може да ги реализира в по-голяма степен и по-добре. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР