Тържествено ще бъде осветена новопостроената църква Св. Пантелеймон в гара

...
Тържествено ще бъде осветена новопостроената църква Св. Пантелеймон в гара
Коментари Харесай

Църквата Св. Пантелеймон в гара Бяла ще бъде осветена 24 години след първата копка



Тържествено ще бъде осветена новопостроената черква " Св. Пантелеймон " в гара Бяла, Русенско и християните ще честват деня на настойника на храма в  новия Божи дом. Очаква се там да бъде и министър-председателят Бойко Борисов, който също е измежду донорите на персонални средства за довършването на църквата. 
Първата копка на храма " е направена още през 1994 г от тогавашния митрополит Геласий. Много са аргументите действителното строителство да се отсрочи във времето с 22 години. Втората първа копка е направена през 2016 година с поддръжката на донори, припомни Русенският митрополит Наум, който също е вложил доста сили и сила в начинанието.

В уеб страницата на община Бяла е оповестен лист с донорите. Близо 350 000 лв. е коствал градежът и наред с мощната поддръжка на Дирекция по вероизповеданията, партийни структури и локални компании, стотици са беленчани, които внасят по десетина-двайсет лв.. Прави усещане също, че от побратимената румънска община Гръдинари са доставени 14 кубика дървен материал, 105 квадратни метра гранит, дребен иконостас и мраморна олтарна маса.

Централният храм в Бяла носи името на св. Георги, а най-новата черква в епархията ще бъде покровителствана от св. Пантелеймон, уважаван като доктор на телата и душите. Така са решили хората. Именно кварталът гара Бяла даде най-вече жертви при жестоката злополука на 7 декември 2006 година, когато камион се вряза в рейс и починаха 19 беленчани. След този случай, хората още по-силно упорстваха за храм, в който да молят за разтуха и да благодарят на Бога.

На Кръговото придвижване ще бъде издигнат параклисът " Света Богородица ". 

Така след броени часове свещениците ще служат първата литургия в новия храм, който, както споделят всички, е един от бисерите в короната на християнската епархия.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР