Тържествено шествие с 50-метров трибагреник ще обходи централните улици на

...
Тържествено шествие с 50-метров трибагреник ще обходи централните улици на
Коментари Харесай

Петдесетметров трибагреник повежда Богоявленското шествие в Ракитово

Тържествено шествие с 50-метров трикольор ще обходи централните улици на Ракитово на Богоявление, оповестиха от Общината в града.

Трикольорът ще бъде носен от деца и възрастни от църквата “Света Неделя ” в 11:00 часа през центъра на града до местността Попин дол, където в 12:30 часа ще бъде хвърлен кръста. 20 гайдари ще съпровождат шествието и ще основават празнично въодушевление.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят във водата, с цел да извадят кръста. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде доста здрав и всичко ще му спори. В предишното този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

Обичаят ще бъде изпълнен и в град Костандово от 11:00 часа при моста на река Мътница. В село Дорково пък ритуалът ще стартира от 11:30 часа при Горското стопанство.

Архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия отец Боян ще оглави празничната Златоустова света литургия в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пазарджик, оповестяват от Архиерейското наместничество. Службата ще бъде от 9:00 часа, а в 10:30 ще тръгне литийното шествие до брега на река Марица, където ще се отслужи Велик водосвет и ще бъде осъществен ритуалът с мятане на кръста във водите на река Марица.

На този ден означаваме и 175 година от рождението на Христо Ботев - в 11.15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника му на площад „ Съединение “ в Пазарджик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР