Тържествено отбелязване на 24 май - Денят на Светите братя

...
Тържествено отбелязване на 24 май - Денят на Светите братя
Коментари Харесай

В Генералното консулство на България в Битоля тържествено бе отбелязан 24 май

Тържествено отбелязване на 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност се организира в Генералното консулство на Република България в Битоля, където бе показана и галерия, направена от Кирило-Методиевския теоретичен център към Българска академия на науките.

" В един недопечен, за времето си свят, славянските първоучители – Светите братя Кирил и Методий са основали един нов литературен език, на който превеждат богослужебните книги. Учениците им, признати в България от Цар Борис I, са основали в Преслав и Охрид две книжовни школи, в които кипяла просветителска, преводна, литературна активност. Поставило се началото на солидна за времето си книжовна традиция, която трансферирала границите на нашата страна...

Днес е елементарно да бъдем като всички други, мъчно е да бъдем разнообразни. Именно кирилицата се трансформира в апел да развиваме културата на неповторимото, да обогатяваме Европа, с нашето културно-историческо завещание - с нашата писменост, фолклор и с нашата нематериалност ", сподели в обръщението си към присъстващите Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров.

" Тази дата, 24 май, е един от емблематичните български празници, тъй като стои в основата на 12-вековна традиция. Когато през 9. век Цар Борис Първи приема християнството и учениците на Кирил и Методий се образува и българската националност. В началото на 19. век България, като феникс възкръсва. Една от базите, на днешната българска страна, член на Европейски Съюз и НАТО са Кирил и Методий и техните възпитаници. Това е онази действителност от 9. век, която се е пренесла през днешния ден. И би трябвало да продължим тази традиция и отсега нататък. Правим го и ще го вършим ", уточни в словото си посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

" В този церемониален ден се гордеем с българската просвета, с достиженията на българските писатели, актьори, музиканти, с всеотдайността на българските създатели да градят духовното създаване на българския народ ", се споделя в приветствения адрес от Академичното управление на УНСС, който прочете и връчи на Генералния консул на България в Битоля, ректора на УНСС проф. Димитров, който дружно със зам.-ректорът на висшето образователно заведение, доцент Янко Христозов участва на отбелязването на 24 май.

С осъществяванията си Девическата хорова групировка " Евмолпея “ от Пловдив добави празника, по време на който бяха раздадени и премиите на лауреатите на детския живописен конкурс " Аз, буки, веди ", проведен от Сдружението за македонско-българско другарство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР