Тържествено бе осветен изцяло реновираният Център по трансфузионна хематология на

...
Тържествено бе осветен изцяло реновираният Център по трансфузионна хематология на
Коментари Харесай

Тържествено бе осветен реновираният Кръвен център на ВМА

Тържествено бе осветлен напълно реновираният Център по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия. Водосветът бе отслужен от отец Лъчезар от храма „ Рождество Христово ” в столичния квартал „ Младост ” и от архимандрит Силуан от манастира „ Света Петка ” в село Бистрица, оповестиха от пресцентъра на ВМА.

Около 7000 души годишно са кръводарителите в центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни чиновници от военните формирования. За 30 години Кръвният център на ВМА регистрира 130 000 кръводарявания – 52 000 под пагон и 78 000 „ цивилни ” кръводарители. Само за първите 5 месеца на актуалната година са осъществени 3400 кръводарявания.

„ Има с какво да се гордеем, с изключение на чисто битовите условия, възобновена е и апаратурата на центъра. Но най-важното е, че през всички тези години не сме оставили неосигурен с кръв и кръвни артикули нито един пациент от ВМА и освен, тъй като сме подсилвали и доста други лечебни заведения в страната “, акцентира проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

„ Колеги, всички вие постоянно сте били в светлината на прожекторите, освен това непрекъснато. Ние – като дейни лекари, знаем какво значи да имаме потребност от кръв и кръвни артикули – това нормално са незабавни и животозастрашаващи положения и тогава се радваме на това, че имаме вас. Кръвният център е най-стратегическото звено във ВМА. Ако вас ви няма, болничното заведение е като дърво без корен. Бъдете здрави и задоволени от задачата “, насочи благопожелание началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР