Тържествените чествания на 140-годишнината от освобождението на България от османско

...
Тържествените чествания на 140-годишнината от освобождението на България от османско
Коментари Харесай

Варна почете националния празник 3 март

Тържествените празнувания на 140-годишнината от освобождението на България от османско иго във Варна събраха хиляди варненци и посетители на града на централния площад за военния обред за повдигане на национални байрак. Преди това в катедралния храм Св. Успение Богородично беше отслужена тържествена св. Литургия. В общоградските тържества се включиха и членове и симпатизанти на СДС-Варна.

Празничното шествие се насочи първо към паметника на граф Игнатиев, където бяха поднесени венци и цветя, и продължи по бул. „ Княз Борис I ” до Морската градина. Там с боен обред беше изразена благодарност поредно пред паметника на украинските войни и пред паметника на съветските войни, починали в освободителната за България руско-турска война.

Организатор на деянията е община Варна със съдействието на Военноморски сили, Варненската и Великопреславска митрополия, доста учебни заведения, читалища, музеи и други културни институции.

В съпътстващата стратегия, отдадена на националния празник беше ветроходната регата, открита на 1 март, галерия в Градската художествена изложба с документи и рисунки на Ярослав Вешин, на испански военни репортери и на известни български художници. В зала „ Пленарна “ на ощината беше подредена галерия „ Войнта от първо лице “ с гравюри на художници, взели участие в бойните дейности.

Проведено беше и 55-то издание на обичайна лекоатлетическа щафетната обиколка на Радио Варна. В детския ъгъл в Морската градина откриха изява децата на Варна в празничен концерт, отдаден на 140-годишнината на българската независимост. Празнични изяви имаше и в различен региони на Варна. В Аспарухово се организира концерт пред читалището, а във Владиславово бяха поднесени венци пред мемориала на съветските войни.

Празненствата във Варна ще завършат със салюти пред входа на Морската градина, след което във Фестивалния комплекс стартира концертът-спектакъл „ България “, в който ще вземат участие университетския танцов спектакъл при Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “; внушителен танцов отбор, отбор за модерна хореография, детски танцов отбор при Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски “; Балет „ Артденс “; Детски танцов отбор „ Зорница “ и танцов спектакъл „ Родина “ при НЧ „ Отец Паисий “ и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР