Тържествата за годишната от Съединението на България започнаха от тази

...
Тържествата за годишната от Съединението на България започнаха от тази
Коментари Харесай

Празненствата за Съединението започнаха със заря в едноименния град

Тържествата за годишната от Съединението на България започнаха от довечера, в навечерието на празника. Със заря-проверка в град Съединение означиха 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева одобри строя на почетните роти от 61 Стрямска механизирана бригада.

Не оставихме на нашите наследници огромни чешми и монументи. Нямахме тежки чорбаджии да редят националните каузи, нямахме огромни къщи с чардаци. Това сподели в приветствието си кметът на Съединение Атанас Балкански. И добави - имахме една дребна черква " Св. Атанасий ", в която двама свещеници осветиха националното знаме. Имаме своя връх - 5 септември 1885 година, сподели още кметът.

" Днес честваме един безподобен по своята историческа значителност акт - съединението на България и връщането на васалната провинция Източна Румелия в рамките на самостоятелното ни Отечество. Днес за прощален път ще провъзгласим, че " Съединението прави силата ". И това не е просто надпис на фасадата на Народното събрание. Този хвъркат лозунг, който всяко българско дете познава още от буквара, е заветът на хан Кубрат, който преди повече от 1300 години благодарение на вързоп пръчки, посочил на синовете си, че дружно са непобедими. " Това сподели в приветствието си пред жителите и гостите на Съединение Цвета Караянчева. По думите й такова е възванието на съзаклятниците, извоювали Съединението на Княжество България и Източна Румелия през далечната 1885-та, макар съпротивата на Великите сили и прилежащите нам балкански страни.

Днес 133 години по-късно това свято общонародно дело, си остава знак на нечуван родолюбив и революционен напредък, добави Караянчева, определяйки го като " венец на вековните старания на народа български да строши оковите на робството ".

Седем години разделят подписването на Сан-Стефанския кротичък контракт от пукота на първите пушки на северния бряг на Марица, които известяват, че Източна Румелия се причислява към самостоятелното княжество България, сподели още ръководителят на Народно събрание. По думите й " в тия броени години е стаена чутовна сила, възкресила възрожденския жар и комитетския възторг на апостолите от 1876-та. И до момента в който европейските монарси се борят за въздействие и бранят своите имперски ползи, младата българска страна води война за отнетото й от Берлинския конгрес право - да събере чедата си под един покрив. " -->

" Вече никой не може да укорява българите, че нямали държавна концепция, национално съзнание и че тяхната независимост била единствено подарено нещо, което не знаели нито да ценят, нито да пазят ", цитира Константин Иречек Караянчева. И добавя " Защото Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който не за сребърници, а с откровени подбуди изнася пред цяла Европа урок по национално единение ".

Кулминацията на програмата в град Съединение бе обичайна възстановка на моменти от историческото събитие станало в тогавашното село Голямо Конаре. Стотици наблюдаваха " началото на протеста, събирането на четата на Чардафон Велики, завладяването на Конака и тръгването за Пловдив ". В облика на Недялка Шилева, брачна половинка на Чардафон и знаменоска на четата, влезе Ния Стоименова, а Чардафон Велики и тази година е Райко Гануков, голямоконарец, правоприемник на куриера на протеста за Съединението.

Честването приключи с полагане на цветя пред паметника на Съединението и тържествена заря-проверка. В тържествата участваха представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. Сред формалните лица бяха депутати, кметове на прилежащи общини, представители на държавни и локални институции.
Празникът стартира сутринта с обред по издигане на знамената и тържествена сесия на Общинския съвет, отдадена на 40-та годишнината от основаването на община Съединение. Всички ръководители през годините получиха възпоменателни плакети.

През целия ден на площада и в парка на града се редуваха спортни и културни събития, а в църквата " Св. Атанасий " бе отслужена панихида в памет на голямоконарци, участници в историческите събития от 1885 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР