Тържествата, посветени на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе,

...
Тържествата, посветени на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе,
Коментари Харесай

Среща на добричката публика с писателката Здравка Евтимова на 10 октомври

Тържествата, отдадени на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе, не престават със среща диалог с писателката Здравка Евтимова – митическия реалист в актуалната българска литература. Срещата е на 10 октомври, от 18.00 ч., в Огледална зала „ Нели Божкова “.

Община град Добрич кани обществеността на града и приятелите на литературата да участват на културното събитие. Входът е свободен.

Здравка Евтимовае една от най-популярните български писателки. Родена е в Перник. Специализирала е живописен превод в Сейнт Луис, Съединени американски щати. Превела е повече от 25 романа от британски, американски и канадски създатели на български език, както и творби на български писатели на британски език. Била е редактор на българската секция на сп. „ Muse Apprentice Guild “ – Сан Диего, Съединени американски щати и редактор за България на сп. „ Literature of the Avanteguard “ за къса прозаичност, Англия.

Член е на Съюза на българските писатели, на Лигата на писателите на Англия, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на Българския ПЕН-Център.

Автор е на няколко романа, на стотици разкази,публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, сред които Съединени американски щати, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и други Разказът " Кръв от къртица " влезе в учебниците на емариканските възпитаници.

Колекцията ѝ от награди е забележителна. Открояват се самопризнания в България - на Съюз на българските писатели, на фонд „ Развитие “, повторен притежател е на премията за прозаичност „ Златен ланец “ на вестник „ Труд “, притежател на Националната литературна премия за български разказ на годината „ 13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ “ 2016 и доста други.

Много са и международните ѝ оценки – Специалната премия за роман на немската фондация „ Lege Artis Verein “ (1999), премията за прозаичност на британското списание „ The Text “ (2000), премията на британското издателство „ Skrev Press “ за сборника с разкази „ Bitter Sky “ (2003),награда в международния конкурс за пай роман на тематика „ Утопия 2005 “ в град Нант, Франция,наградата за „ Най-добър алманах с разкази от одобрен създател “ отMAG Press, Калифорния, Съединени американски щати,номинация за американската премия Pushcart,награда в състезанието за пай роман от целия свят на радио BBC, Лондон и доста други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР