Тържествата по случай празника на град Трън - Петковден, започват

...
Тържествата по случай празника на град Трън - Петковден, започват
Коментари Харесай

Тържествата по случай празника на Трън започват на 12 октомври

Тържествата по случай празника на град Трън - Петковден, стартират на 12 октомври, заяви краткотрайно изпълняващият длъжността кмет Катя Божидарова пред Българска телеграфна агенция.

На гала ще бъдат връчени знаците на новите почетни жители на Трън. Това са дългогодишният учител и шеф на трънската гимназия Иван Зрънчев и Димитър Тонин - издател на енциклопедичния справочник "Трънският край: естествени, културни и исторически забележителности " и на първия по рода фотоводител "Трънски хубости ".

За жителите и гостите на града е квалифициран концерт с присъединяване на български и сръбски реализатори. На 14 октомври ще бъде отслужена тържествена литургия и ще бъде раздаден курбан за здраве в църквата "Св. Петка " в трънския квартал "Баринци ". По остаряла традиция празникът се отбелязва на Петковден, тъй като тогава трънските дюлгери се прибирали от гурбет. По това време и реколтата била събрана от полето.

Петковден се счита в граничния край за начало на студеното време и интервал, в който цялото семейство се събира в къщата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР