Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в

...
Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Таванът на цените е антипазарна мярка, но няма да засегне сериозно бизнеса

Търговците ще са задължени да поддържат наличност на артикули в магазините с надценка до 10%. Ако не го вършат, са планувани санкции. Това било антипазарна мярка, само че нямало да се засегне пазарът съществено.

Това каза министърът на стопанската система в служебното държавно управление Никола Стоянов по Нова тв. Той коментира плана на Закон за надценките на питателните артикули, оповестен за публично разискване, съгласно който 17 съществени храни ще имат надценка до 10 %.

„ Ако наличността от съответния артикул свърши, да вземем за пример на яйца М, те ще могат да трансферират тази надценка върху идващия най-евтин артикул в категорията ", добави той. 

Първоначалният разбор демонстрира, че няма да се засегне съществено бизнесът, в случай че има таван на цените, твърди министърът още.

„ Първоначалният разбор демонстрира, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно поради това са 17 продуктови групи по един продукт. Имайте поради, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в огромните магазини има над 20 продукта. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние желаеме да подсигуряваме на хората, че ще има по един продукт от продуктова група, който те ще могат да си разрешат. "

По думите му инспекции са посочили, че някои от надценките в магазините доближават приблизително 70-80 %.

" Ние разбираме, че това е антипазарна мярка, по тази причина и предлагаме единствено 17 типа артикули от първа нужда да са с надценка до 10 на 100 ", посочи Стоянов.

И добави:

" Етикетите на продуктите, които са с надценка до 10 на 100, ще бъдат еднотипни, тъй че хората да могат да разпознаят кой артикул е с ниска надценка. Нас ни интересува в идващите шест месеца да има по един продукт от групите, посочени в проектозакона, който да е с трайно ниска цена. Търговците ще са задължени да поддържат наличия, само че в случай че свършат, ще могат да трансферират най-ниската надценка върху идващия артикул от категорията. "

По думите му, в случай че има единствено един артикул от група, той би трябвало да бъде с надценка до 10 %.

Мярката ще се отнася единствено за огромните хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до страната кой артикул са избрали да понижат. Намалените артикули ще имат идентичен етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има възможност крайните цени на щанда да са разнообразни.

„ Цената не е наложително да е една и съща. Просто надценката би трябвало да е в границите на до 10%. Може в единия магазин да преценяват, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика ", твърди още министърът.

В момента се правило междуведомствено координиране и оценка за влияние на плана на закона. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР