Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в

...
Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Търговците ще за задължени да поддържат наличност на продукти с надценка до 10%

Търговците ще са задължени да поддържат наличност на артикули в магазините с надценка до 10%. Ако не го вършат, са планувани санкции. Това разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов в студиото на „ Здравей, България ” на Нова тв по отношение на предлагането от 17 групи артикули да има един продукт на трайно ниска цена.
 
„ Ако наличността от съответния артикул свърши, да вземем за пример на яйца М, те ще могат да трансферират тази надценка върху идващия най-евтин артикул в категорията ", разясни икономическият министър.

Стоянов съобщи, че това е антипазарна мярка, само че увери, че с нея държавната интервенция на пазара ще е минимална.
„ Първоначалният разбор демонстрира, че няма да се засегне пазара съществено. Именно поради това са 17 продуктови групи по един продукт. Имайте поради, че от продуктовите групи като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в огромните магазини има над 20 продукта. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние желаеме да подсигуряваме на хората, че ще има по един продукт от продуктова група, който те ще могат да си разрешат ", изясни министърът. И добави, че надценките по магазините сега са 70-80%.

Мярката ще се отнася единствено за огромните хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до страната кой артикул са избрали да понижат. Намалените артикули ще имат идентичен етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има възможност крайните цени на щанда да са разнообразни.

„ Цената не е наложително да е една и съща. Просто надценката би трябвало да е в границите на до 10%. Може в единият магазин да преценяват, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика ", твърди министърът.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР