Търговците на дребно очакват спад на оборотитеНай-големият проблем е несигурната

...
Търговците на дребно очакват спад на оборотитеНай-големият проблем е несигурната
Коментари Харесай

Условията за бизнес влошени през август

Търговците на дребно чакат спад на оборотите
Най-големият проблем е несигурната икономическа среда

Промишлеността е надолу три следващи месеца

Бизнес климатът в страната през август се утежнява по отношение на предходния месец, демонстрира анкета на Националния статистически институт измежду мениджъри на компании. Това се дължи на влошените условия за правене на бизнес в индустрията, търговията на дребно и услугите, гласи формалното известие на Национален статистически институт.

Най-сериозният проблем пред мениджърите от всички браншове на стопанската система е несигурната икономическа среда, демонстрира анкетата измежду шефове на търговски сдружения.

Стабилност и предвидимост са нужни условия за привличане на вложения и откриване на работни места. Затова една от главните цели на всяко държавно управление е да обезпечи непоклатимост в стопанската система. Но данните демонстрират, че дейностите на служебния кабинет на президента Румен Радев са довели до утежняване на изискванията за правене на бизнес в страната. Служебните министри не са съдействали за възстановяване на бизнес климата. А в противен случай - с дейностите си утежняват отрицателните настроения измежду бизнесмените, които по този начин или другояче са подбудени от епидемията от Covid-19.

Особено показателна е обстановката в индустрията, където изискванията за правене на бизнес се утежняват за трети следващ месец. Т. е. бизнес климатът се утежнява през юни, юли и август. Конкретно през август бизнес климатът в индустрията се утежнява вследствие на неподходящите упования на бизнесмените за положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца са резервирани, оповестиха от Национален статистически институт. Освен несигурната икономическа среда, другите съществени фактори, затрудняващи в най-голяма степен предприятията, са дефицитът на работна ръка и незадоволителното търсене от страната.

За утежняване на бизнес климата безспорно способстват редица дейности на служебното държавно управление. Сред тях са осакатяването на програмата за подкрепяне 60/40 - тя беше изменена, тъй че внезапно бяха лимитирани компаниите, които имат достъп до помощта за опазване на работните места.

Широко беше рекламирано отпущането на заеми без поръчителство. Но се оказа, че за подобен заем притежателят на компанията би трябвало да заложи цялото си персонално имущество. В резултат ползата към тези заеми е съвсем никакъв. Кабинетът даже съумя да ограничи финансирането за бизнеса. Министърът на стопанската система Кирил Петков самичък се похвали, че вследствие на прелюдия предел Българската банка за развиване да отпуска заеми до 5 млн. лева са спрени заеми за 850 млн. лева Те са били в развой на утвърждение и са били със междинен размер от към 50 млн. лева Това са заеми за български компании, които желаят да развият активността си, а със прекъсването на средствата се оказва, че проектите им са блокирани.

През август най-вече се е влошил бизнес климатът в търговията на дребно. Това е резултат от по-резервираните упования на търговците за положението на компаниите през идващите шест месеца. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите месеци също са неподходящи.

Бизнес климатът в бранша на услугите също се утежнява, което се дължи на неподходящите упования на мениджърите за положението на компаниите през идващите месеци. По-резервирани са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Само в строителството през август е регистрирано минимално усъвършенстване на бизнес климата. Но прогнозите на мениджърите в строителството за положението на компаниите през идващите шест месеца и за строителната интензивност през идващите три месеца също се утежняват.

Тя беше удължена единствено за юни и юли
Спряха мярката 60/40
Според специалисти пари в бюджета има



Бизнесът ще се наложи да редуцира хора, в случай че остане без помощи в идната коронавирус вълна. Снимка: Булфото

Служебното държавно управление на процедура спря най-важната мярка в помощ на бизнеса, а точно схемата за опазване на заетостта, известна като 60/40. Средства за компаниите по нея имаше за юни и юли, само че към момента не е ясно дали тя ще продължи от август, при изискване, че страната ни влиза в четвъртата вълна на ковид. В същото време основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев към този момент предложи нови ограничаващи ограничения, които касаят огромна част от бизнеса.

Според формален отговор на Министерството на труда и обществената политика на запитване на “Труд” беше обяснено, че изискването мярката 60/40 да бъде продължена до края на годината е да бъде призната актуализацията на бюджета, за която кабинетът на Румен Радев упорства и твърди, че е незабавна. Според икономисти и специалисти обаче пари в бюджета има и не е нужна незабавна негова актуализация.

Под въпрос е и дали желаната актуализация ще мине, защото съвсем всички партии оповестиха, че ще имат свои оферти сред първо и второ четене на законопроекта, което значи, че няма да има време за гласуването му до разпускането на този парламент.

Част от предприятията стопираха работа
Удариха промишлеността със безценен ток и газ
Ново нарастване на синьото гориво от септември



Цената на тока на борсата у нас стигна рекордни стойности през август.

Скъп ток и газ принудиха редица предприятия в страната да спрат работа или да понижат мощностите си през август. Цената на електрическата енергия на борсата у нас на сегмент “Ден напред” стигна рекордни стойности, като за интервала 27 юли - 5 август беше в диапазона 177,89 лева - 330,73 лева - най-високата в Европа, като по часове доближава и над 400 лева./MWh. Цената е с над 50% по-висока от междинната за Европейски Съюз и с над 75% по-висока от цената на тока в Германия, Франция, Австрия и Швейцария, оповестиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Според тях повода за скъпия токи е незаконен скрит план и желаеха оставките на министъра на енергетиката и управленията на БЕХ и Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2”.

Освен тока фрапантно повишаване имаше и на природния газ, който се употребява в огромна част от предприятията.
От 1 август цената, на която “Булгаргаз” продава на своите клиенти, беше увеличена на 57,60 лева за мегаватчас или с 15 на 100 повече по отношение на юли. Сега от 1 септември следва ново нарастване, като упованията са то да бъде с над 17 на 100 и цената да мине 67,33 лв. за мегаватчас без такси и Данък добавена стойност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР