Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни

...
Търговските вериги да предлагат на достъпни цени за потребителите хранителни
Коментари Харесай

Достъпно за вас: Ще свали ли цените новата инициатива на правителството?

Търговските вериги да оферират на налични цени за потребителите хранителни артикули от първа нужда. Такава самодейност стартира Министерство на стопанската система.

Министър Богдан Богданов съобщи, че акцията няма да има наложителен темперамент за веригите, а по-скоро ще отвори опция за конкуренция сред тях. Премиерът Николай Денков разяснява, че с тази самодейност не се обмисля налагане на административен надзор върху цените.

Инициативата “Достъпно за вас ” сега се разисква с бизнеса. Идеята е всяка седмица веригите, които решат да се включат, да оферират храни на допустимо най-ниската за тях цена от няколко съществени групи – самун и зърнени храни, месо и месни артикули, млечни артикули, яйца, които са в дребната потребителска кошница.

За задачата комерсиалните вериги, които решат да се включат, би трябвало да слагат осведомително табло с най-хубавата за потребителите цена, на която да се оферират съответните артикули.

Според икономическият министър Богдан Богданов в самодейността могат да се включат и по - дребни магазини, които продават и нехранителни артикули.

Премиерът Николай Денков разяснява самодейността с думите, че предлагането във веригите на храни от първа нужда на налични цени не е налагане на административен надзор върху цените.

Според Денков административните ограничения нормално имат кратковременен резултат и не са устойчиви. А в тази ситуация, след диалози с веригите, той се надява да се стигне до благородно състезание сред тях.

" Има икономическа логичност в това, говорили сме с министъра. Административните ограничения съвсем в никакъв случай не дават средносрочен и дълготраен резултат, тъй че опитваме да опитаме без административни, рестриктивни ограничения, да се опитаме да намерим такова градивно решение. За да разгласи тази мярка, министърът сигурно я е разискал, както можете да се досетите, с огромните търговски вериги. Има схващане, че те самите би трябвало да положат изпитание, тъй като те са заинтригувани България да бъде част от Шенгенското пространство, от Еврозоната. Това би било от стопански изгоди както за България като цяло, по този начин и за тях като огромни стопански оператори в България. Така че има схващане, че това е наша обща задача - да свалим инфлацията, от една страна, тъй че да изпълняваме критериите, въпреки това, да повишим и доверието на потребителите в взаимните старания на страната и на огромните вериги ", уточни министър-председателят.

От синдикатите през днешния ден регистрираха инфлация от 6,3 на годишна база. Тя пораства, само че въпреки всичко с по-бавни темпове спрямо началото на годината.

Според изследване на КНСБ със 136 лв. се е нараснала месечната сума, нужна за прехрана на тричленно семейство у нас от началото на годината. През последното тримесечие тя е достигнала близо 2600 лв.. А месечната сума за прехрана на 1 човек е малко над 1400 лв..

Инициативата на икономическото Министерство от КНСБ разясниха по този начин.

" С съответни табелки и уеб сайтове няма по какъв начин да борим некоректното държание и надлежно картелните съглашения. Съответно те се борят през регулатора, Комисия за защита на конкуренцията е тази, която би трябвало да контролира пазарната цена ", съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Дали с закрепени цени това може да стане, следва да забележим. От Сдружението за съвременна търговия потвърдиха,че към този момент текат диалози на обособените търговски компании с икономическото министерство. Заявиха, че резултатите от тях ще разясняват при започване на идната седмица когато диалозите приключат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР