Търговските банки не бързат да се включат в антикризисната програма

...
Търговските банки не бързат да се включат в антикризисната програма
Коментари Харесай

Банките не бързат да отпускат безлихвени кредити

Търговските банки не бързат да се включат в антикризисната стратегия за разпределяне на безлихвени заеми, обезпечени от Българската банка за развиване с 200 млн. лева, отпуснати от страната. Преди две седмици ББР насочи покана към трезорите да заявят присъединяване в мярката, само че досега единствено четири са сключили контракти. Това са Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Първа капиталова банка.

Реално една единствена банка от през днешния ден, 27 април, стартира да извършва програмата – Общинска банка. Т.е. да приема молби за безлихвени заеми от жители, излезли в неплатен отпуск в резултат на пандемията и оповестяването на изключителното състояние, както и от самоосигуряващи се лица, прекъснали активност или с най-малко 20% спад на приходите през първото тримесечие.

Тези две групи може да получат до 4500 лева заем, теглен едновременно или на три транша от 1500 лева, с гратисен интервал на погасяване от 6 до 24 месеца. Такси и обезпечения не се дължат, както и не се дължат такси, в случай че безлихвеният заем бъде предварително погасен. 

След сряда, 29 април, ще бъде допустимо да се кандидатства по програмата и в Инвестбанк. От 4 май документи ще преглежда Интернешънъл Асет Банк, а от 5 май - Първа капиталова банка. Засега няма информация по кое време останалите търговски банки ще сключат съглашения с ББР и действително ще стартират да отпускат безлихвени заеми. Преди седмица ББР заяви, че 12 банки са показали интерес.

Възможно е банките да не бързат с безлихвените заеми, тъй като кадидатстването е до 31 декември 2020 година За хората, останали без доходи още при започване на коронакризата, обаче всеки ден е от голяма важност.

Вече има доста забележки по отношение на изискванията, които ББР слага по тази стратегия, и които доста ще пресеят претендентите за безлихвени заеми . Така например голяма част от самоосигуряващите се нямат достъп до мярката. От нея ще могат да се възползват единствено самонаетите, които са регистрирани като упражняващи свободна специалност и нямат никакви други приходи. Така се изключват едноличните търговци и земеделските производители.

Едно от недоволството на самонаетите е, че като аршин се слага доказване на спад на приходите през първото тримесечие на 2020 година по отношение на първото тримесечие по отношение на 2019 година Пандемията ни застигна във втората половина на март, по тази причина терзанията са, че в случай че първите два месеца на годината – януари и февруари, са били по-силни от миналогодишните, самонаетите няма да попаднат в групата за подпомаганите. Финансовият министър Владислав Горанов тези дни даде поръчка, че може да се намерения за промяна на отчетния интервал, само че дали ще се случи, не е ясно.

Друго изискване, което лишава част от свободните специалности от безлихвен заем, е декларирането, че лицата не се възползват и от друга мярка, обезпечена от страната за физически лица след оповестяване на изключителното състояние. Това значи, че се изключват свободните актьори, които ще получат минимална заплата за три месеца, както и самотните родители в неплатен отпуск, получили обществена помощ за гледане на децата си.

Лицата, които поставят труд единствено с граждански контракт, в случай че не са обезпечени на друго съображение, също не попадат в обсега на имащите право на безлихвен заем.

Дори и за работещите на трудов контракт в неплатен отпуск има условия-капани. Първо, те би трябвало да имат най-малко 6 месеца работа по трудовиправоотношения. Освен това би трябвало да са с платени осигурителни вноски. Възможно е да се окаже, че работодателят в последните месеци е начислявал, само че не е внасял осигуровките в Национална агенция за приходите. Не е ясно в този случай дали работещите губят правото да се включат в програмата. 

Освен това работещите трябва да показват декларация, че ще се върнат на същата работа след приключване на неплатения отпуск. Ако бъдат съкратени, не е ясно дали носят отговорност за това, че заявеното не се е изпълнило. Нещо повече, претендентът за безлихвен заем би трябвало да подаде и декларация, че компанията или предприятието краткотрайно е спряло работа или е понижило активност като последица от пандемията. Това е непотребна администрация, която само утежнява кандидатстването.

И още нещо - в изискванията на програмата, поставени от ББР, не е категорично посочено, че кандидатите за безлихвени заеми не би трябвало да имат неприятна кредитна история. Дали това е по този начин тъй като се подразбира, че няма по какъв начин на неточен кредитополучател да се даде нов заем? Или се оставя на търговските банки сами да преценят да позволен или не до безлихвено кредитиране претенденти, които попадат с просрочия в Централния кредитен указател.

ИЗИСКВАНИЯ

Относно лицата на трудов контракт:
Да са прекратили полагането на възмезден труд за работодателя си и да са в неплатен отпуск като разследване от пандемията; Да са страна по трудово правно отношение в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск; Да не получават заплащане по други трудови правоотношения; Да имат отработени най-малко пет работни дни в месец март, в случай че това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.
Относно самоосигуряващите се лица:
Да са прекъснали активността, която правят като самоосигуряващи се лица и/или търпят най-малко 20% спад в приходите си за първото тримесечие на 2020 година, съпоставено с приходите през първото тримесечие на 2019 година, като резултат от пандемията; Да не получават заплащане по други правни отношения.
И за двете категории:
Кандидатите би трябвало да са с  платени осигурителни вноски  и д а могат да възобновят упражняването на своята активност  (ще се върнат на същата работа) след преустановяване на неплатения отпуск.
КОМПЕНСАЦИИ

Вместо безлихвени заеми от КТ Подкрепа упорстват работещите в неплатен отпуск от промишлеността да получават обезщетения.  В писмо до министрите на финансите и обществената политика - Владислав Горанов и Деница Сачева, те оферират тези обезщетения да се пресмятат съразмерно на дните в неплатен отпуск на база минималната работна заплата. Синдикалистите оферират от фонд " Безработица " на НОИ да се изплащат обезщетения и на работещите на ненапълно работно време, които да допълват възнагражденията им в рецесията.

Предложението е, в случай че заплатата е до 800 лв., компенсацията да я покрива изцяло, а в случай че е до 1 500 лв. - да се допълват 80% от нея.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР