Търговската практика на доставчика да изисква 50 % авансово плащане

...
Търговската практика на доставчика да изисква 50 % авансово плащане
Коментари Харесай

ДБГ Бургас търси подкрепа от НС, за да сложи край на рекета на ЕВН

Търговската процедура на доставчика да изисква 50 % предплатено заплащане за хипотетично прилагане на електрическа енергия, е на ръба на закона, безапелационни са от партията 

Бургаската конструкция на „ Движение България на жителите “ ще упорства КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията и Комисията по енергетика в 48-ото Народно заседание да прегледат практиката на ЕВН за предплатено предплащане от клиенти, ползващи индустриален ток. Това оповестиха през днешния ден на умишлен брифинг от партията.

Сигналът е  по отношение на голям брой гневни реакции от страна на поданици на Бургаска област, които са свързани с неточния подход от доставчика на електрическа енергия за района – да фактурира предплатено 50 % от хипотетичното прилагане на ток за предстоящ интервал и да изисква неотложно заплащане. Според потребителите това е чиста форма на рекет, с която се цели да се обезпечи ликвидност на енергийния монополист за сметка на дребния бизнес.

„ Всичко стартира някак безшумно напролет, когато по-големите потребители бяха принудени да заплащат предплатено ток. От два месеца този метод се трансферира и към по-малките юридически и физически лица, част от тях в здания, които не са въведени в употреба “, сподели юристът Николай Стоилов, който е разгледал проблема под лупа. Той сигнализира, ч е едностранно е понижен срокът за изключване при неплащане – от 14 на 5 дни, а ЕВН явно употребява формата на напън против клиентите си.

Т.нар. „ скица за двойно заплащане “ се ползва само от този оператор и по този метод се ощетяват освен всички промишлени, търговски и обществени обекти, само че и домовете на доста поданици в Югоизточна България, гневят се от ДБГ.

От партията упорстват за неотложно разрешаване на казуса и чуване в Комисията по енергетика на 48-ото Народно събрание.

Флагман.бг предава онлайн брифинга на „ Движение България на жителите “ в Бургас. До Живко Табаков бяха общинските съветници на ДБГ в Бургас Костадин Андонов и Мария Табакова, хотелиерът Боряна Тодорова и юристът Николай Стоилов, а главната тематика бе идната общинска сесия в Бургас.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:



Председателят на ДБГ Бургас Живко Табаков акцентира, че са разговаряли с редица специалисти за препоръчаната от администрацията Наредба за градска среда . Табаков се е съветвал с Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Дружеството на художниците в града.

Ще подкрепим тази докладна, само че ще имаме опция по време на дебатите в Общинския съвет да желаяме някои промени . Ще настояваме да се понижи срокът за разработване на критериите за това по какъв начин ще наподобяват парковете, какви материали за настилки ще се употребяват и т.нат. Ще предложим наемането на външни специалисти за правенето на тези стандарти “, сподели Табаков.

По друга точка от дневния ред, която касае увеличението на цените на такси и услуги, ДБГ ще гласоподава „ въздържал се “ единствено, тъй като партията изповядва дясна политика.

Четейки докладната, която е над 160 страници, осъзнах, че рецесията е пристигнала в Бургас . Наскоро приказвах за едни изключителни разноски от над 7 млн.лева, които ще създадем в границите на мандата (заплатите на общинските съветници, б.а.). Някои се опитваха да ме убедят, че това надали не било обикновено, само че в този момент виждате, че пари няма! Докладната ни споделя, че би трябвало да увеличим 90 % от таксите – от наемите на спортни уреди до туристическите услуги. Аргументите, че животът е поскъпнал, не ми се костват задоволително съществени, с цел да покачваме цените на тези услуги, тъй като по този начин може да създадем туристическия артикул неконкурентен. В такива случаи би трябвало да се намерения за оптимизация на разноските и едвам, откакто се изчерпат всички благоприятни условия, да усилваме цените за крайните консуматори “, акцентира Табаков.

Той е безапелационен, че би трябвало да се „ пипа “ по деликатно, тъй като хотелиерският бизнес в града се пробва да удължи сезона и вероятно нарастване на таксите, няма да бъде в тяхна изгода.

В ДБГ са озадачени, че съвсем цяла строителна стратегия се трансферира за идната година.

Всичко, което ГЕРБ от 2019 до 2023 година няма да свърши, го отсрочва за различен интервал, неразбираемо по кое време . Ако се запознаете с този лист, ще останете сюрпризирани. Ще видите какъв брой доста са обектите и в този момент несъмнено още веднъж ще ги вкарат в идната си стратегия за локалните избори “, добави водачът на ДБГ в Бургас. Той обаче акцентира, че ще поддържат предлагането, тъй като желаят градът да се развива, а всеки един от тези планове са значими.

В Движение България на жителите са получили и голям брой сигнали за таксуването на синята зона на ул. “Шейново “, регистрира съветникът Костадин Андонов, който е отправил запитване до администрацията.

„ Там сега се прави ремонт, жителите газят в тиня, само че все пак са таксувани за синя зона. Отправих запитване до Общината и през днешния ден получих отговор, че от 16-ти декември, в 14 дневен период, жителите се освобождават от синя зона в частта до ул. “Княз Борис “ “, добави Костадин Андонов.

Той регистрира и триумф в борбата му за кв. „ Сарафово “. От през днешния ден е почнал ремонтът на тротоарите на главната ул. „ Ангел Димитров “.

„ След подаването на редица наши сигнали през последния месец, има доста огромна интензивност от страна на администрацията . Има случаи, в които би трябвало да кажем едно огромно „ Благодаря “ на всички тези чиновници. Това ни дава убеденост, че работим в вярната посока “, разяснява от своя страна Живко Табаков и засегна друга значима тематика – ДБГ ще желаят оставката на така наречен кметица на кв. Лозово Недка Стайкова, която по думите му тотално е загърбила проблемите на жителите на квартала.

Наскоро не отишла и на значимо заседание, на което участвал даже отрасловият зам.-кмет на Бургас по строителството Чанка Коралска. Недка Стайкова за следващ път избягала от въпросите, пускайки си официално отпуск за този ден, недоволства Табаков . Според него, сходни хора нямат място в публичния живот и би трябвало да се търси различен кмет за Лозово, който да умее да беседва, да изслушва и да взема решение проблемите на съкварталците си. ДБГ от известно време предлага да се прави надзор от Общински съвет Бургас върху териториалните шефове, кметовете на кметства, кметски наместници и управници по кварталите.
 Николай Стоилов, юрист
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР