Търговията с врага, използвайки неговата валута, е игра на загубаМалко

...
Търговията с врага, използвайки неговата валута, е игра на загубаМалко
Коментари Харесай

Търговията с врага - назрява много опасна ситуация

Търговията с врага, употребявайки неговата валута, е игра на загуба

Малко след началото на СВO в Украйна и санкционната война на груповия Запад против Русия, икономическите служби на Руската федерация (Федерална митническа работа, Банка на Русия, Росстат) стопираха да дават оперативна (ежемесечна) статистика за външната търговия (обща стойност на износа и вноса, конструкция на търговията по държави) и съществени продуктови групи). Но някои хрумвания за процесите, протичащи в областта на външната търговия на Русия, могат да се научат от митническата статистика на страните, които са търговски сътрудници на страната ни.

На първо място, за тези, които са включени в листата на неприятелските страни, формиран от държавното управление на Руската федерация. Първоначално 48 страни и юрисдикции се появиха в листата през март. Днес - 49. През предходната 2021 година търговията с вражески страни представляваше 54,2% от външнотърговския оборот на Русия, износът - 55,8%; за импорт - 51.4%.

Повече от половината от нея се състои от 27 страни членки на Европейския съюз.Преди началото на санкционната война Европейски Съюз беше главният търговски сътрудник на Русия. През 2021 година той съставлява 36% от общия външнотърговски оборот на Руската федерация: 38,3% от съветския експорт и 32% от вноса.

Лесно е да се реши, че предходната година две трети от цялата търговия сред Русия и тези страни, които през днешния ден са включени в листата на неприятелските страни, тъкмо 2/3, се падат на Европейския съюз. Други страни от този лист предходната година заеха много непретенциозно място във външнотърговския оборот на Русия (%): Съединени американски щати - 4,4; Южна Корея - 3,8; Англия - 3,4 и така нататък

Ето за какво е напълно разумно точно на Европейския съюз да бъде отредена съществена роля в санкционната война на груповия Запад против Русия. Лидерите в търговията с Русия в границите на Европейски Съюз предходната година са Германия (7,3% от съветския външнотърговски оборот), Холандия (5,9%) и Италия (4,0%).

Сред обособените страни, несъмнено, Китай беше главният сътрудник на Русия. Миналата година делът му е бил 17,9% от външнотърговския оборот на Русия. Общата търговия на Русия с Европейски Съюз обаче е два пъти по-голяма от търговията с Китай.

От самото начало на санкционната война Брюксел е поел курс на ограничение както на износа си за Русия, по този начин и на вноса си от Русия. Пакетите от наказания се одобряваха един след различен. Последният, седмият, беше утвърден през юли. Какъв е резултатът? С рестриктивните мерки върху вноса от Русия Европейски Съюз направи тъкмо противоположното.

Доставките на артикули, най-вече енергоносители, от „ страната-агресор ” започнаха да порастват в стойностно изражение. Но с доставките на европейски артикули за Русия триумфът е явен. В края на март европейската статистика регистрира, че износът на Европейски Съюз за страната ни е намалял с 51,3% по отношение на същия месец на 2021 година, до 3,9 милиарда евро, до момента в който съветският експорт за Европейски Съюз, в противен случай, се е нараснал 2,1 пъти, до 23.8 милиарда евро. Оформи се гигантска „ ножица “, което за Русия значи внезапно нарастване на комерсиалния профицит с Европейски Съюз, а за Европейски Съюз – също по този начин голям търговски недостиг.

Тенденцията продължава и през април, май, юни:

Търговия сред Русия и Европейския съюз, милиарди евро

 

Износ от Русия за Европейски Съюз

Внос от Европейски Съюз за РФ

Търговски баланс Русия-ЕС

Първата половина на 2021 г

67.3

42.8

+24,5

Първата половина на 2022 г

120.4

29.8

+90,6

Промяна на годишна база, %

+ 78,9

- 30.4

+269.8

юни 2021 г

 12.5

7.5

+5,0

юни 2022 г

18.6

4.6

+14,0

Промяна на годишна база, %

+ 48,8

- 38,7

+180

Таблицата демонстрира, че Брюксел съумя да понижи доставките на артикули за Русия с 13 милиарда евро, или над 30 % (на годишна база) през първата половина на годината. И темпът на спад през юни е по-висок от междинния ритъм на спад за полугодието.

Но нарастването на вноса от Русия през първата половина на годината за Брюксел беше обезкуражаващо. На годишна база той възлиза на 53,1 милиарда евро (почти 1,8 пъти). Ръстът през юни е малко под междинния ритъм на напредък за цялото шестмесечие. Търговският недостиг на Европейски Съюз с Русия се е нараснал внезапно от 24,5 милиарда евро през първата половина на предходната година до 90,6 милиарда евро през първата половина на тази година. Ръст от 3,7 пъти!

Дисбалансът на търговията на Русия с Европейския съюз през първата половина на 2022 година доближи чудовищни размери. През първата половина на предходната година превишението на съветския експорт над вноса е 1,57 пъти. През първата половина на тази година той към този момент е четирикратен. Не мога да намеря образец в историята на Руската федерация, когато несъответствията във външната търговия с която и да е страна са достигнали такива размери.

Общият търговски остатък на Русия през първата половина на годината, съгласно Руската централна банка, доближи $158,4 милиарда Оказва се, че почти 58% от общия външнотърговски остатък на Русия през първата половина на годината се регистрира от комерсиалния остатък с Европейски Съюз.

От моя позиция назрява доста рискова обстановка. Търговският остатък на Русия с Европа, еднакъв на 90,6 милиарда евро, значи, че последната е получила заем от Русия за посочената сума. Тя плащаше природен газ, нефт и петролни артикули, въглища и доста други неща, доставени от Русия с опаковките на бонбони, наречени " евро ".

И няма да погасява отговорностите си. Това частично се демонстрира във обстоятелството, че не разрешава на Русия да купува европейски артикули за тези опаковки от бонбони. И в даден миг може просто, нагледно казано, да „ изгори опаковките “, които ни дава.

Дисбалансите в търговията на Русия с Европейски Съюз евентуално ще продължат през втората половина на годината. Разбира се, растежът на цената на съветския експорт може да спре. Първо, цените на силата се чака да се стабилизират до есента. Второ, Европейски Съюз постепенно, само че несъмнено ще понижи физическите размери на вноса на сила от Руската федерация. В същото време Европа ще продължи политиката си за понижаване на доставките на артикули за Русия.

За юли Евростат към момента не дава данни за търговията на Европейски Съюз с Русия. Но Федералната статистическа работа на Германия на 22 август разгласява данни за юли. От тях следва, че главният ни европейски търговски сътрудник Германия през предишния месец в допълнение е понижила доставките за Русия, достигайки до 1 милиарда евро. През юли предходната година тази цифра беше 2,4 милиарда евро. Ако при започване на февруари тази година Русия беше на 5-то място във връзка с износа на Германия отвън Европейски Съюз, то през юли тя се върна на 12-о място.

Преди началото на санкционната война износът на Европейски Съюз за Русия беше доминиран от артикули от групата Машини, съоръжение, транспортни средства. В някои години тази стокова група представляваше до 50% от целия европейски експорт за Русия. Започналото в края на февруари ограничение на европейския експорт се отрази преди всичко точно на тази стокова група. „ Колективният Запад “ познава ахилесовата пета на Русия – мощната взаимозависимост от капиталови артикули и високи технологии – от металообработващи машини до микрочипове.

Що се отнася до Вашингтон, опциите му да окаже напън върху Русия посредством понижаване на личния си експорт от дълго време са изчерпани. В края на април целият американски експорт за страната ни се сви до $89 млн. Днес той е покрай безспорната нула. Между другото, Лондон също реализира огромен триумф в ограничението на износа. През интервала февруари - юни английският експорт за Русия е намалял със 70% по отношение на същия интервал на предходната година (износът на машини и транспортно съоръжение - с 91,3%).

Вашингтон, като уредник на санкционната война, ревниво подсигурява, че всички страни от груповия Запад и страни от други елементи на света вземат участие в ограничението на износа за Русия. Например Южна Корея, която е включена в листата на неприятелските страни. Още през февруари тя понижи доставките си за Русия с 40,5% (на годишна база, т.е. по отношение на февруари 2021 г.). А ето и цифрите за по-нататъшно понижаване на южнокорейския експорт (%): март - 56; април - 71; Май - 60. Вносът в Русия от Южна Корея през трите пролетни месеца е намалял с 62% спрямо пролетта на предходната година.

Вашингтон ревностно следи тези страни, които не са включени в нашия лист с вражески страни. Първият е, несъмнено, Китай. През март китайските доставки за Русия на годишна база са намалели със 7,6%, през април - с 40,0%, през май - с 8,6%, а през юни - 17,0%. Както можете да видите, тук " съдружникът " не беше доста благонадежден. Китайските компании, доставяли артикули на Русия, се опасяват от вторични наказания от страна на Съединени американски щати. За тях американският пазар е доста по-голям от съветския.

Руските медии оповестяват, че съветският импорт наподобява е повишен през юли както на месечна, по този начин и на годишна база. Най-вероятно това е правилно. Основното нарастване през юли е на Източна Азия. И най-после, нарастване беше записано при китайските доставки за Русия (с 22% на годишна база). Вносът от Малайзия се е удвоил през юли, до момента в който този от Тайланд, Виетнам и Тайван е повишен с 20-30%. Има лека позитивна наклонност даже при Япония и Южна Корея. Не бива обаче да се бърза със заключението, че е настъпил преломен миг във войната със глобите. Говорим за реализиран растеж за сметка на потребителските артикули. За капиталовите и високотехнологичните артикули режимът на наказания остава доста непоколебим.

В умозаключение бих желал да се върна към казуса с небалансираната външна търговия на Русия. По-горе демонстрирах, че в търговията с Европа този дисбаланс е достигнал фантасмагорични размери. В положителния смисъл трябваше да спрем да търгуваме с Европа и други страни от листата на недружелюбните още в края на февруари - началото на март, когато те оповестиха, че Русия е „ държава-агресор “. Всъщност те ни оповестиха война и потвърдиха с на практика дейности, че водят тази война с нас (необявена по каноните на интернационалното право).

Би било вярно да се затвори крана на газопровода, който доставя природен газ за Европа и да се сложи ултиматум на Брюксел и други европейски столици. Трябва да се помни, че съветският експорт е най-мощното оръжие, което от време на време може да бъде по-убедително от артилерията и танковете.

И в случай че търгуваме с тези, които ни назовават врагове, то би трябвало да сме наясно, че това е търговия с врага. Има правила за осъществяване на такава търговия. Основното е, че би трябвало да бъде уравновесено, изключвайки и най-малката опция за кредитиране на врага.

Най-лесният метод да се приложи такова предписание е да се трансферира търговията с врага (в случая Европейския съюз) на бартерна или клирингова основа. И още по-добре - да прехвърлите изчисленията за настоящата търговия от евро в съветски рубли. Търговията с зложелател, употребявайки тяхната валута, е игра на загуба. Недопустимо е.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР