Търговията на Уолстрийт стартира новата седмица с повишения на основните

...
Търговията на Уолстрийт стартира новата седмица с повишения на основните
Коментари Харесай

Пореден позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Търговията на Уолстрийт започва новата седмица с покачвания на главните фондови показатели предвид на сигнали за намаляване на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Повод за този инвеститорски оптимизъм даде туит на Доналд Тръм от неделя, в който американският президент даде обещание да помогне на софтуерната компания ZTE Group да се завърне към своя бизнес, откакто той е разговарял по този въпрос с китайския президент Си Цзинпин.

Доналд Тръмп уточни, че е инструктирал Департамента по търговия да прегледа молбата на огромната китайска телекомуникационна компания във връзка наложената преди време възбрана от Белия дом за търговия на американските компании с ZTE Group. Тези негови мнения са факт преди предстоящите през актуалната седмица нови търговски договаряния сред екипа икономисти на Съединени американски щати и китайският вицепремиер Лю Хъ, които ще се проведат във Вашингтон.

Индексът DJIA нараства със 125 пункта (или с 0,5%), търгувайки се покрай значимата психическа преграда от 25 000 пункта и след покачване с 2,3% в границите на предходната седмица. Ако показателят на сините чипове завърши днешната търговия " на зелено ", това ще съставлява негово покачване за осма поредна сесия за пръв път от септември 2017-а година насам.

Широкият показател S&P500 се покачва с 0,46%, а софтуерният показател Nasdaq Composite - с 0,56%, откакто през предходната седмица те набъбнаха надлежно с 2,4% и с 2,7%.

Изненадващото изявление на Тръмп в поддръжка за ZTE Group се отразява положително на акциите на американските компании, които имат бизнес с китайския колос. Акциите на Acacia Communications Inc. нарастват с цели 11,6%, на Oclaro Inc. - с 6,3% и на Lumentum Holdings Inc. - с 3,65%.

На другия полюс обаче са акциите на Xerox Corp., като те се намаляват цели 8,3%, откакто софтуерната компания съобщи, че се отказала от концепцията за обединение с Fujifilm Holdings Corp.на стойност 6,1 милиарда $.

Въпреки позитивната търговия на Уолстрийт, европейските акции се търгуват под прочут напън от продажби предвид на повишаването на еврото към 10-дневен връх от 1,1996 $ и на английската лира към 4-дневен връх от 1,3607 $. Инвеститорите на остарелия континент наблюдават напрегнато и новините към политическите процеси в Италия, откакто двете антисистемни партии - придвижването " Пет звезди " и крайнодясната " Лига " оповестиха, че са постигнали съглашение за образуване на съдружно държавно управление.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,3%, италианският MIB - с 0,20%, немският DAX30 - с 0,35%, френският CAC40 - с 0,25% и английският FTSE100 - с 0,33%.

Спад с близо 3% бележат акциите на Airbus след новината, че финансовият шеф на самолетостроителния колос Харалд Вилхелм е взел решение да напусне компанията през 2019-а година.

Акциите на ABN AMRO Group пък се намаляват със 6,6% след спад на облагата на холандската банка през първото тримесечие. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР