Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Република Молдова запазва своята

...
Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Република Молдова запазва своята
Коментари Харесай

Тараклийският университет в Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност

Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак “ в Република Молдова резервира своята академична автономност и университетска еднаквост. Това става след взетото от молдовските институции решение Тараклийският държавен университет да не бъде избран като образователно заведение, подлежащо на обединение с Педагогическия държавен университет „ Йон Крянга “ в Кишинев.

В писмо до президента Румен Радев от управлението и академичната общественост на университета осведомят за решението и изричат благодарност към българския държавен глава за оказаната поддръжка.

От управлението на висшето учебно заведение показват също по този начин, че своевременната и ефикасна интервенция на българския президент за идеята за опазване на единствения към този момент университет в чужбина със засилено преподаване на образователни дисциплини по българска лингвистика, българска история, българска музика и българска просвета, е индикатор за ефикасна отбрана на ползите на българите по света.

Ролята на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “ за запазване на културата и националната еднаквост на огромната българска общественост в Молдова и като съдбоносен фактор за развиването на другарските връзки сред двете страни, беше във фокуса на телефонния диалог на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли т.г., показват от президентството.

Българският държавен глава оцени високо градивното отношение на молдовските институции и удостовери поддръжката на страната ни за европейската вероятност на Република Молдова, която получи формален статут на страна, кандидатстваща за участие в Европейски Съюз.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР