Тапата в българското кино може и да се отпуши, след

...
Тапата в българското кино може и да се отпуши, след
Коментари Харесай

Българското кино има нов изпълнителен директор

Тапата в българското кино може и да се отпуши, откакто през вчерашния ден бе определен нов непрекъснат шеф на ИА „ Национален кино център “. Мандатът на Петър Тодоров ще е пет години. Той замести краткотрайно изпълняващия длъжността Камен Балкански, откакто предходната директорка Жана Караиванова бе освободена от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков през юни 2021 година От шефа се чака да задейства още веднъж работата на сектора, откакто тя бе стопирана през цялата 2021 година от неуредиците в новоприетия от последното правителство на ГЕРБ Закон за филмовата индустрия и устройствения устав за използването му. 

Кандидатите за поста бяха трима - с изключение на Тодоров се явиха проф. Александър Донев, към този момент изпълнявал длъжността шеф на НФЦ в първото десетилетия на века, и продуцентката Ваня Райнова (в документите с фамилните си имена Александър Ангелов и Ваня Стоянова). Имало е и един недопуснат претендент, който не е отговарял на условията за присъединяване в състезанието. 

Кандидатите показаха своите концепции на 7 феруари пред 7-членна комисия, като чуването им бе оповестено напълно в YouTube. Александър Донев направи отказ на кандидатурата си с аргумента, че не вижда метод " да се направи освен това за българското кино при осъществяване на актуалната културна политика ". 

Петър Тодоров е приключил Политология във Философския факултет на СУ, а след това и магистратура по европеистика. Има специализации и в региона на ръководството на самостоятелни киносалони в Италия и Франция. Опитът му във филмовата промишленост е 23 години, като главно работата му е обвързвана с разпространителската мрежа. Работил е в първото мултиплексно кино в град София - към този момент несъществуващият " Мултиплекс " в подлеза на НДК, а след това и в " Синеплекс " (днес част от мрежата на " Сине гранд " ). Упражнявал е няколко години и продуцентска активност, както и разпространяване на самостоятелни игрални и документални филми. Външен специалист на стратегия Eurimages към Съвета на Европа и външен специалист на ЕК в Образователна и културна стратегия Creative Europe. 

„ Идвам със знанията, опита, силата и желанието си да работя за това средствата, зависещи от Националния кино център, да бъдат заслужено разпределени към всички от филмопроизводството през разпространяването, фестивалите, промоцията и сподели на филми, както и да има по-голям надзор за тяхното разходване. ”, споделя Петър Тодоров. „ Първите задания, с които ще се заема, са връщане към обикновено действие на Филмовия център, правенето на нов Устройствен устав и на 5-годишна Национална стратегия за развиване на българската филмова промишленост. Личната ми упоритост е българската кино промишленост да бъде изведена до равнища на съпоставими по мярка на нашия пазар европейски кино промишлености “, цитират от Министерство на културата поръчките на новия шеф на българското кино. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР