Таня ГЛУХЧЕВАПеруанката Силвия Калисая Чукумая е родена на 26 август

...
Таня ГЛУХЧЕВАПеруанката Силвия Калисая Чукумая е родена на 26 август
Коментари Харесай

Всички народи сме деца на слънцето

Таня ГЛУХЧЕВА
Перуанката Силвия Калисая Чукумая е родена на 26 август 1957 година в селце в Алтаплано, покрай Пуно, в южния район на езерото Титикака. Тя е обичайната духовна лечителка от племето аймара. Директна наследничка на народа, предхождащ инките. Когато се ражда, всички считат, че е мъртва, и слагат тялото на бебето в кош, с цел да го погребат на сутринта. За изненада на всички, когато отиват да я вземат на идващия ден, схващат, че е жива. Малко по-късно излиза наяве, че не чува с едното ухо, а майка й отхвърля да се грижи за нея. Отгледана е от баба си, която от 7-годишна я образова и приготвя в античното шаманско познание. Напуска селцето като млада, с цел да се отдаде на образованието, учи в университета " Инка Гарсиласо де ла Вега " в столицата Лима. По-късно се завръща към обичайните учения на нейния народ. Тя е специалист в античното изкуство на тълкуването на листата от растението на силата за предсказание и лечение. Силвия основава и управлява Музея на коката и античните традиции в сърцето на гр. Пуно.
През последните 15 години пътува и преподава на доста места по света - Канада, Съединени американски щати, Холандия, Белгия, Франция, Испания, Швеция, Ирландия, Япония, Корея, Тайван, Аржентина, Бразилия и Австралия.
Силвия идва в България за повторно, с цел да показа философията, ученията и духовните обичаи на античния народ аймара, както и историята на хората, към момента живеещи към Титикака. Лечителката ще бъде у нас до 12 септември. Желаещите да я чуят и видят онлайн могат да го създадат в залата на Културния център " G-8 " от 18 ч.> През последните години от ден на ден хора се обръщат към обичайна медицина. " Това е по този начин, тъй като си дават сметка, че науката предлага медикаменти на химична основа, от които се разболяват още повече ", твърди представителката на племето аймара. По тази причина живеещите в селските региони отхвърлят да се имунизират против КОВИД-19. В страната ваксинираните са 60%. " В реалност медицината е вътре в нас. Всичко е вътре в нас. А аз изучавам хората по какъв начин да я видят. "
Дали следователно всеки може да стане шаман или врач? " Всеки може да разбере техниката на лекуването, да знае по какъв начин да я приложи, само че това е единствено половината част от работата. Останалото е заложба, а тя се дава на малко на брой ", безапелационна е Силвия. По време на сеансите компактно до нея е синът й Джак, който има огромно предпочитание да я наследи и по този метод да продължи да оказва помощ на хората по света, само че и той удостоверява: " Засега уча техниката, към момента не виждам и слушам това, което майка ми вижда и чува. "
Кой се обръща за съвет или помощ към нея? Обикновено това са хора с разнообразни проблеми: душевен или физически контузии, заболели от рак, изпаднали в меланхолия, уплашени, самотни, даже и такива, на които им е направена черна магия. " Повечето проблеми идват оттова, че хората са " празни ". Това се среща във всички общества. Първо се разболява духовното тяло, след това външната ни обвивка. " Затова преди всичко е нужна мощна религия. Ако не я притежаваш, няма доктор, който да ти помогне. А какъв брой време е належащо да се " оздравее? " Различно. При всеки процесът лишава друго време. Оказва се, че някои се раждат с загубен дух. За това е отговорна майката, която не е била добре по време на бременността. Или както през днешния ден е съвременно родителят да избере деня и датата на раждането. Това вреди на бебето. Всичко би трябвало да се случва, когато е отредено да стане. 
Силно усещане прави на Силвия, когато пътува и се среща с разнообразни нации, че в действителност имаме доста общи неща. " Това е по този начин, тъй като всички сме деца на Слънцето. " Оказва се, че съгласно разбиранията на народа й Слънцето е нашият татко и прелестно се изненадва, когато научава за прабългарите и господ Тангра. 
Когато е била в Съединени американски щати, е участвала на гала на локално индианско племе - " Танцът на Слънцето ". Станало й неприятно, че управляващите се пробват да забранят тази традиция. И изрича признателност, че в Перу, макар политическите проблеми в страната, никой не преследва лечителите. " В предишното, когато ни е била наложена католическата религия, народът скрито е практикувал методите на прадедите ни. Днес има синкретизъм и всеки има право на избор по какъв начин да се лекува ".
Няма по какъв начин да избегнем въпроса за държавното управление и президента Педро Кастийо. Типичен представител на коренното население, той бе определен предходната година точно с гласовете на индианците. Дойде на власт с обещания да усъвършенства изискванията на живот, само че държи ли си на думата? 
" Положението е комплицирано ", тъжно клати глава Силвия. Синът й се намесва, пояснявайки, че проблемите са наслагвани с годините, корупцията е на всички места и е мъчно един човек да се оправи самичък. " През ноември има локални избори и най-вероятно след тях президентът ще бъде свален ", изяснява Джак. Още едно нещо, по което двата ни народа си наподобяват - те ще сменят шест президента за последните няколко години, а ние - държавни управления. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР